Het duel der wereldkampioenen:
Anand en Kramnik spelen in Mainz

Een overzicht van het programma van het Chess Classic Mainz
incl. Computermatches
door Hartmut Metz
vertaald en bewerkt door
Eric van Reem, Persdienst Chess Classic Mainz 2001

Verhuizen naar Mainz

Bent u één van de schakers die niet aan het Nederlands Kampioenschap deelneemt einde juni? U wilt toch ergens een mooi toernooi spelen en als het even kan de twee wereldkampioenen Anand en Kramnik aan het werk zien? Kom dan eind juni een paar dagen naar Mainz ! Van 23 juni t/m 1 juli wordt voor het eerst in Mainz het Chess Classic Mainz gespeeld. Dit toernooi is de opvolger van het befaamde Frankfurt Chess Classic. Vorig jaar werd dat toernooi voor het laatst gespeeld. Na 7 edities stopte het evenement op het hoogtepunt, nadat de top 10 van de wereld voor het eerst in de geschiedenis op één plek bijeen kwamen. De fans van het toernooi, die jaarlijks in grote getale naar het belangrijkste snelschaakevenement ter wereld reisden, hoeven echter niet verdrietig te zijn. De organisator van het toernooi, Hans-Walter Schmitt, zocht een nieuwe uitdaging en verplaatste het toernooi 25 kilometer verderop naar de hoofdstad van de deelstaat Rheinland-Pfalz. "Eén van de redenen voor de verhuizing is dat de burgermeester van Mainz, Jens Beutel, de enige burgermeester in Duitsland is die zich aktief voor het schaakspel inzet" , aldus Schmitt, die weer een spektakulair programma heeft kunnen samenstellen.

Burgermeester Jens Beutel van Mainz was vorig jaar reeds aanwezig bij de Chess Classic in het naburige Frankfurt. Zijn enthousiasme over het schaakspektakel kende geen grenzen en hij droomde ervan een dergelijk topevenement in Mainz te laten spelen. De verdienstelijk schaker Beutel, die in de Oberliga bij Mombach heeft gespeeld (te vergelijken met 2e-3e klasse KNSB) wist bij de simultaan van Kasparov vorig jaar in Frankfurt een remise in de wacht te slepen.

De stad Frankfurt was er niet happig op dit jaar medewerking te verlenen aan de organisatie. Hoewel Schmitt binnen 7 jaar een evenement van wereldklasse uit de grond wist te stampen, waren de burokraten in het Frankfurter stadhuis opnieuw niet in staat een passende speelgelegenheid aan te bieden. De langjarige sponsor Fujitsu-Siemens verlengde bovendien het contract niet, nadat het computerbedrijf een aantal topmanagers had ontslagen, waaronder ook Hans-Walter Schmitt.

Nieuwe sponsors

De toernooidirecteur noemt de "rokade" naar Mainz een "buitenkansje". "Met de Rheingoldhalle, het Hilton hotel en het Congress Centrum hebben we eindelijk alle lokaliteiten onder één dak. Hoewel alles direkt aan de Rijn ligt, spelen we toch midden in de stad", glundert Schmitt. Ook de burgermeester twijfelt niet aan het slagen van het toernooi. Hij heeft flink meegewerkt bij het zoeken naar nieuwe sponsoren. Het gat van rond een half miljoen dat de vorige sponsor Fujitsu-Siemens achterliet was weliswaar niet geheel te vullen, maar door de hoofdsponsor "Sparkassen-Finanzgruppe", die in vele andere plaatsen in Duitsland het schaakspel ondersteunt, is het totale budget slechts van 850.000 naar rond de 500.000 Mark gezonken.

Het duel der wereldkampioenen

Ondanks het lagere budget is het de organisatie toch weer gelukt een spektakulair programma samen te stellen. Het hoogtepunt van de Chess Classic Mainz zal het duel tussen de wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Viswanathan Anand zijn. "Elk Chess Classic toernooi moet een bijzonder en uniek karakter hebben", vertelde een vrolijke Schmitt nadat hij het huzarenstuk had volbracht de beide wereldkampioenen te contracteren. Nadat beiden hun titel hadden veroverd, (Anand won het FIDE toernooi in Delhi en Teheran, Kramnik won de Braingames match van Kasparov), hopen de schaakliefhebbers dat er een herenigingsmatch zal komen. Sinds 1995 heeft Schmitt op de juiste paarden gewed en voor zijn Chess Classic toernooien heeft hij altijd de "Tijger van Madras" en de bijna onverslaanbare Moskoviet uitgenodigd. Beide spelers konden dan ook de uitnodiging van Schmitt niet afslaan om dit jaar een snelschaakmatch over 10 partijen te spelen. In 1998 stonden zij reeds in de finale van het Chess Classic en in een zinderende match won Anand toen in de verlenging met 4-3 van Kramnik. Veel partijen hebben de beide wereldkampioenen sinds het behalen van de titels nog niet tegen elkaar gespeeld, hoewel ze elkaar niet direkt uit de weg gaan. De beide akteurs nemen de komende match zeer serieus, dat bleek al uit het getouwtrek om de bedenktijd. Vorig jaar was de bedenktijd 25 minuten per persoon per partij, nu was het vooral Kramnik die per sé 10 seconden per zet erbij wilde hebben. De snelle denker Anand was niet bepaald gelukkig met Kramniks voorstel, maar ging uiteindelijk toch akkoord. Gespeeld wordt van 26 juni t/m 1 juli, de eerste partij begint om 17.30, op de laatste dag wordt al om 15.00 gespeeld. Op de 28e krijgen de wereldkampioenen een dagje rust, in plaats daarvan wordt een interessant snelschaaktoernooi met VIP´s en journalisten gespeeld.

Fischer Random Chess Match Adams-Leko

Naast de 10 partijen tussen Kramnik en Anand is er nog een omvangrijk programma dat garant staat voor spektakulair schaak. Een uniek voorprogramma belooft de match tussen de Engelsman Michael Adams en Peter Leko te worden. De top-10 spelers gaan 8 partijen Fischer Random Chess tegen elkaar spelen. Voor het eerst in de geschiedenis hebben 2 absolute wereldtoppers de uitdaging aangenomen om deze bijzondere schaakvariant in een match uit te proberen, waarbij kennis van openingen niet belangrijk is. De nummers 4 en 6 van de wereld spelen een duel waarin 8 keer de stukken op de eerste en achtste rij worden uitgeloot, en daarna kunnen alle bekende denkpatronen over boord worden geworpen. Er zijn namelijk maar liefst 960 verschillende beginstellingen mogelijk! Het zal buitengewoon spannend worden de match te volgen. Is de Engelsman Michael Adams, die zich in ongebruikelijke stellingen op zijn gemak lijkt te voelen, de betere? Of is de jonge Hongaar Peter Leko in het voordeel, omdat hij met zijn secondant Artur Jusupov af en toe een potje Shuffle Chess speelt om de fantasie te stimuleren? In Mainz wordt met de originele, door Fischer goedgekeurde random-chess regels gespeeld.


Vorig jaar speelde de Duitse nummer 1 Jusupov in Frankfurt 2 partijen Shuffle Chess tegen het computerprogramma "Fritz". Ondanks de duidelijke 2-0 nederlaag was Jusupov enthousiast: "de partij begint al na een zet of 5. Voor sommige creatieve spelers is het misschien een voordeel om zo te schaken, omdat ze vastgeroeste denkpatronen haten. Ze kunnen in een zee van hun eigen fantasieen zwemmen. Ik heb de ellenlange theoretische varianten in elk geval geen moment gemist." Niet alleen door de samenwerking met Jusupov heeft Leko ongetwijfeld meer ervaring met Fischer Random Chess. De nummer 6 van de wereld heeft in zijn geboorteland Hongarije niet alleen de uitvinder van deze schaakvariant ontmoet, ook heeft Leko al een aantal partijen Random Chess met Bobby Fischer gespeeld. De geniale Amerikaan, die in 1972 wereldkampioen werd, wil niet meer "normaal" schaken, maar hij heeft de jonge Hongaar vast en zeker enkele tips gegeven. Voor het publiek is het ongetwijfeld een uitdaging al vanaf de eerste zet mee te kunnen denken met de grootmeesters, die pas enkele minuten voor de partij begint weten met welke beginstelling gespeeld wordt. De heren spelen van dinsdag 26 juni t/m vrijdag de 29e elke dag twee partijen.

Computermatches

Leko en Adams spelen ook nog een aantal partijen tegen "Pocket Fritz". Vorig jaar speelde de grote broer "Fritz on Primergy" , draaiend op supersnelle hardware van Fujitsu-Siemens met meerdere parallel geschakelde processoren, tegen 5 wereldtoppers en behaalde een 5-5 gelijkspel. Tijdens dat toernooi versloeg de software van het Hamburgse bedrijf "ChessBase" voor het eerst de Indier Anand met 1,5-0,5. Tegen Leko verloor het programma echter met dezelfde cijfers. Minder ervaring in het spelen tegen computers heeft Michael Adams, maar ook hij moet in staat worden geacht de op zwakke hardware draaiende Fritz te kunnen verslaan. Pocket Fritz, de naam zegt het al, draait op een kleine pocketcomputer (handheld) die in de binnenzak past ! De computerpartijen worden op 30 juni gespeeld.

Ordix Open

Het hoofdbestanddeel van de Chess Classic toernooien is sinds de eerste uitgave in 1994 het door de schaakclub Franfurt-West georganiseerde Ordix Open geweest. In 1999 won Nederlands kampioen Loek van Wely het toernooi, en ook de beste Belg, Michael Gurevich, is een graag geziene gast. In alle categorieen is dit toernooi de nummer 1 ter wereld onder de open snelschaaktoernooien; niet minder dan 432 deelnemers in vorige edities, vorig jaar waren zelfs rond de de 100 spelers met een titel aanwezig en er is een rijk gevulde prijzenpot voor het toernooi dat 2 dagen duurt: gespeeld wordt in het weekend van 23 en 24 juni. De prijzen konden zelfs nog met rond 5% worden verhoogd, zodat het totale prijsgeld DM 45.000 bedraagt. De eerste prijs wordt met maar liefst DM 10.000 beloond en het doel is om nog meer wereldtoppers naar Mainz te lokken dan in de voorgaande edities in Frankfurt. Maar ook de amateurs kunnen een aardig geldbedrag winnen, de prijzen zijn vooral voor de lagere ratinggroepen flink opgetrokken, om een zo breed mogelijk spectrum aan spelers aan te trekken. Als we naar de deelnemers van de afgelopen jaren kijken komen we de namen tegen van kannonen als Ivanchuk, Bareev, Svidler, Dreev, Gurevich en titelverdediger Rublevski. En hoe vaak gebeurt het dat u in één van de eerste ronden een partijtje tegen een speler uit de top 20 mag spelen?! In Mainz wordt u die mogelijkheid geboden. Het Ordix Open begint op zaterdag 23 juni om 13.00. Er worden op die dag 5 ronden gespeeld. Op zondag worden nog eens 6 ronden gespeeld en dan wordt om 10.00 begonnen. Het speeltempo: 25 minuten per persoon voor de gehele partij.

Simultaan met de wereldkampioenen

Het geslaagde experiment van vorig jaar, toen de 40 plaatsen voor de simultaans tegen Gary Kasparov en Vasily Ivanchuk op het internet aan de hoogstbiedenden werden geveild, wordt dit jaar herhaald. De schaakfans boden hoge bedragen om in een simultaan tegen Kasparov aan te mogen treden, waarbij zelfs de 1000 Mark grens werd overschreden. "Het was de moeite en het geld waard", aldus de gelukkigen die tegenover de oud-wereldkampioen mochten plaatsnemen. Voor Ivanchuk was de prijs niet zo hoog: tussen de 50 en 150 Mark moest worden betaald voor een partij tegen de Ukrainer. Dit jaar moet voor een simultaanpartij tegen Anand of Kramnik minstens 100 Mark worden geboden. Uw bod kunt u op de homepage www.chesstigers.de afgeven of u belt met de organisator Hans-Walter Schmitt (Tel/Fax: +49 6196-22726) Op 31 mei worden de laatste plaatsen weggegeven aan de hoogste bieders. Niet alleen het feit tegen een werelkampioen te mogen spelen is indrukwekkend, talrijke prominente gasten worden uitgenodigd om bij de simultaan aanwezig te zijn. Zo kunt u met een beetje geluk tussen bekende sporters als Felix Magath en Marco Bode plaatsnemen.

Informatie in het Nederlands

Uitgebreide informatie over de Chess Classic Mainz vindt u op de homepage www.chesstigers.de. Daar kunt u binnenkort ook Nederlandstalige pagina´s vinden met daarop het laatste nieuws! Tijdens het toernooi vindt u daar de uitslagen van de Nederlandse en Belgische deelnemers, allerlei wetenswaardigheden, citaten, resultaten,interviews en nog veel meer. Mainz is 450 kilometer van Amsterdam vandaan, met de trein bent u ongeveer 4,5 uur onderweg. Mainz is ook gemakkelijk met de auto te bereiken, en het vliegveld Frankfurt is om de hoek. U kunt tijdens het toernooi in het spelershotel "Hilton" in Mainz overnachten voor de speciale prijs van DM 99 per persoon per nacht in een 2-persoonskamer. En als u even niet wilt schaken kunt u genieten van de fraaie, oude stad Mainz, direkt aan de Rijn gelegen.

Chess Classic Mainz
2001
Das Duell der Weltmeister

Alles unter einem Dach!
Rheingoldhalle & Hotel Hilton & Congress Center Mainz

Turnierplan 23.Juni - 1.Juli 2001

26.Juni - 1.Juli Duell der Weltmeister jeweils 17:30 Uhr, Schlusstag 15:00 Uhr

WM Viswanathan Anand Indien Elo 2794 Fide-Weltmeister
WM Wladimir Kramnik Russland  Elo 2802 Braingames-Weltmeister

26.Juni - 29.Juni Duell im Fischer Random Chess jeweils 15:00 Uhr
30.Juni Duelle Mensch - Maschine ab 13:00 Uhr

GM Michael Adams England Elo 2750 Nr. 4 Weltrangliste
GM Peter Leko Ungarn Elo 2739 Nr. 6 Weltrangliste

Tageskarte: Erwachsene DM 12,- / ermäßigt DM 7,- Dauerkarte: Erwachsene DM 48,- / ermäßigt DM 28,-

Unterkunft: Hilton Mainz, ÜF im EZ/DZ DM 99,-- p. Pers / EZ Zuschl. DM 31,-
Tel.: 06131/245 591, Fax: 06131/245 589, E-Mail: rm_mainz@hilton.com
Auskunft: H.-W. Schmitt, Alte Ziegelei 5, 65 812 Bad Soden, Tel./Fax: 06196/22726
www.chesstigers.de / Frankfurt Chess Tigers Schach-Förderverein 1999 e.V.
Kartenvorbestellung: J. Daniel, Caudebec-Ring 36b, 41334 Nettetal, Tel.: 02153/912794 Fax: 912795
www.chessgate.de / Offizieller Turnierausstatter: Chessgate AG

23.Juni - 24.Juni Simultans der Weltmeister
WM Viswanathan Anand Samstag 18:30 Uhr
WM Wladimir Kramnik Sonntag 18:30 Uhr

Startgeld Simultan max. 40 Plätze je Weltmeister / Mindestgebot DM 100,-
je 20 Plätze werden auf Anfrage an H.-W. Schmitt bis 31. Mai vergeben und je 20 Plätze werden im Internet www.chesstigers.de meistbietend versteigert,
ab 15. April wird wöchentlich jeweils ein Platz an das Höchstgebot vergeben!

23.Juni - 24.Juni ORDIX Open <> Preisfonds: DM 45.000,-

Runde 1-5 / Samstag 13:00 Uhr
Runde 6-11 / Sonntag 10:00 Uhr Siegerehrung 17:30 Uhr

Teilnahmebedingungen ORDIX Open und allgemeine Informationen
Internationales Schnellschachturnier <> 2 Tage <> 11 Runden <> 25 Min. Bedenkzeit


Alle Preise garantiert!! DM 10.000,- / DM 6.000,- / 4.000,- / 2.500,- / 2.000,- / 1.500,- /
20 Preise DM 2x 1.000,- / 2 x 800,- / 2 x 600,- / 2 x 400,- / 3 x 300,- / 3 x 200,-
5 Ratingpreise Elo/DWZ-2400-2201: DM 1.500,- / 800,- / 500,- / 300,- / 100,-
5 Ratingpreise Elo/DWZ-2200-2001: DM 1.000,- / 600,- / 400,- / 200,- / 100,-
5 Ratingpreise Elo/DWZ-2000-1751: DM 700,- / 500,- / 300,- / 200,- / 100,-
5 Ratingpreise Elo/DWZ-1750-0001: DM 500,- / 400,- / 300,- / 200,- / 100,-
6 Sonderpreise Damen und Senioren: je DM 500,- / 300,- / 100,-
5 Sonderpreise Jugend U18, U16, U14: je DM 300,- / U12, U10: je DM 200,-
10 Sachpreise Jugend U18, U16, U14, U12, U10,

Anmeldung Open J. Wienecke, Johannesallee 17, 65929 Frankfurt, Tel.: 069/301824
www.frankfurt-west.de / Schachclub 1924 Frankfurt-West e.V.
Einzahlung des Startgeldes mit den Angaben: Name/Elo-DWZ/Verein/Geb.-Jahr
Bankverbindung: Taunus-Sparkasse, Frankfurt-Höchst, Konto-Nr: 39 90 94, BLZ 512 50 000


Startgeld Open Anmeldung bis 15.6.2001: GM & IM frei, FM & J 40,- / E 60,-
danach: + DM 10,- / am Spieltag: + DM 20,-

Aktiv-Schach in der Rhein-Main-Taunus Region <> alle Jahre wieder <> zweite Hälfte im Juni