Column


Van de redactie


Alle links uit Computerschaak vindt u hier

Veel Fritz in dit nummer: niet alleen vindt u alle partijen van de langverwachte match tussen Vladimir Kramnik en Deep Fritz met analyses van Jan van Reek, u kunt tevens de resultaten van een mammoettoernooi van Jan Louwman lezen , die alle tot dusver verschenen Fritz schaakmotoren tegen elkaar heeft laten spelen. Hans Secelle analyseerde samen met Fritz 5.32 de boeiende 23e matchpartij Botvinnik-Bronstein.

Maar het is niet alleen Fritz wat de klok slaat in dit nummer: in augustus gonsde het op het Internet van de geruchten dat een onbekende Zweedse schaakengine ongelooflijk sterk speelde tegen amateur-en professionele schaakprogramma´s. Ruffian werd de meestbesproken schaakengine van de laatste tijd en de resultaten van de inmiddels gratis verkrijgbare engine van de nog onbekende Zweed Per-Ola Valfridsson waren sensationeel. Leo Dijksman geeft in zijn artikel over Ruffian informatie over de programmeur en zijn programma. Gian-Carlo Pascutto vertelt in een boeiend artikel over de eerste stappen van zijn programma Sjeng. Wat u niet in dit nummer zult vinden is het aangekondigde WK verslag van Chrilly Donninger. Zijn verslag verscheen reeds in verschillende tijdschriften en op het Internet, bovendien is dit nummer boordevol. Wie zijn hilarische verslag wil lezen kan terecht op de website van de CSVN. Wist u overigens dat u op de website alle links die in dit nummer worden genoemd direkt kunt aanklikken? Dat spaart onnodige zoekacties, typefouten en onlinetijd.

In het volgende nummer kunt u een verslag verwachten van de match tussen Kasparov en Junior. Die match, die gelijktijdig in oktober met de Kramnik match gespeeld zou worden, is verschoven naar december. Gespeeld wordt in Jerusalem. De officiële redenen voor de verschuiving naar december volgens een persbericht van de FIDE dat op 17 september verscheen: de vele Joodse feestdagen in oktober en de korte voorbereidingstijd voor Kasparov en het Junior team maken het onmogelijk de match te organiseren. Zouden die feestdagen werkelijk niet bekend zijn geweest bij de overwegend Israelische organisatoren? Het is inmiddels duidelijk dat de match oorspronkelijk bedoeld was om de Kramnik-Fritz match publicitair te overtreffen. De reacties in de internationale schaakpers op de Kasparov- match waren echter terughoudend en kritisch. Het belabberde resultaat van Kasparov (4 uit 10) tijdens de match Rusland tegen de Rest van de Wereld eind augustus droeg niet bij aan de belangstelling voor de match tegen Junior. Een citaat van IM Otto Borik, hoofdredacteur van het blad "Schach-Magazin 64": "Laten we duidelijk zijn: de poging van Kasparov om met een eigen match meer publiciteit te genereren dan Kramnik is duidelijk mislukt. Het gebral "Rot op" is veranderd in een bedeesd: Ok, ik ga zelf wel weg..."De man achter Deep Blue

Achter elke man staat een sterke vrouw. Achter elke schaakprogramma staat een sterke man. Feng-Hsiung Hsu is degene die het Deep Blue project in 1985 opzette. Hij werkte van 1989 tot 1997 voor IBM aan het prestigieuze project dat op 11 mei 1997 uitmondde in de overwinning op Gary Kasparov. Feng-Hsiung Hsu vertelt in het in november te verschijnen boek: Behind Deep Blue: Building the Computer that defaeted the World Chess Champion het verhaal achter de supercomputer. Hij neemt u o.a. mee terug naar de twee matches die Deep Blue tegen de oud-wereldkampioen in 1996 en 1997 speelde en gaat uitvoerig in op de bewering van Kasparov dat enkele zetten van Deep Blue door mensen zouden zijn gespeeld. De hoofdstukken over de Deep Blue chip zijn zowel voor schakers als niet-schakers fascinerend. Hsu weet in zijn boek een prima balans te vinden tussen technische informatie en de schaaktechnische kant van het project. Ook de emoties van Hsu komen aan bod: " Op het moment dat Kasparov de laatste partij opgaf, voelde ik me opeens ontzettend moe. 12 jaar werk was eindelijk voorbij. Ik zou eigenlijk moeten juichen, maar ik voelde alleen nog maar leegte. De partij werd te gemakkelijk gewonnen, hoewel, als ik er nu op terugkijk, dat niet zo was. Als we dat jaar voor de match niet zo hard zouden hebben gewerkt, had Kasparov die partij gewonnen. (...) Ik ben geen schaker, maar de schaker in me was teleurgesteld. De laatste partij had een echte strijd moeten worden." Het verhaal van Hsu vult prima het bekende boek van Monroe Newborn aan; Kasparov versus Deep Blue. Kortom: een aanrader. Het boek komt in november 2002 op de markt en gaat rond de &euro 30-35 kosten.


Feng-Hsiung Hsu - Behind Deep Blue: Building the Computer that defeated the World Chess Champion. 320 pagina´s. ISBN: 0-691-09065-3Voorgaande columns:

001 Schaken in 2002

002 Kandidatentoernooi met Nederlands tintje in Dortmund

003 Rondje langs 64 velden

004 Computerschaakmatches