Column


Van de redactieEric van Reem

Rondje langs 64 velden

De reden voor het later verschijnen van nummer 3 is het 2e Internationale CSVN toernooi, dat van 31 mei t/m 2 juni in Leiden werd gespeeld. Dat toernooi met maar liefst 22 deelnemers werd een groot succes voor de Nederlandse programma´s Fritz en Diep en sterke amateurs als Xinix en Nightmare. In dit nummer kunt u veel informatie over dit toernooi lezen; een uitgebreid verslag van Vincent Diepeveen, die met zijn programma Diep verrassend de tweede plaats behaalde; een impressie van Ries van Leeuwen over het 5e Gebuikerstoernooi en een verslag van de ledenvergadering van Rienk Doetjes.

De afgelopen jaren heb ik een groot aantal toernooien bezocht, maar het tweede CSVN toernooi was wat mij betreft het evenement met de meeste verrassingen. Was het een jaar geleden nog een uitzondering wanneer een amateur van een prof wist te winnen, in Leiden wonnen programma´s als Diep, Ant en Comet regelmatig van de bekendere professionele programma´s als Shredder en Chess Tiger. Vooral de progressie die de Nederlandse programma´s Diep en Xinix het afgelopen jaar hebben gemaakt is opvallend en dat belooft veel goeds voor de toekomst van het computerschaak in Nederland. Jammer dat er weer weinig bezoekers in Leiden aanwezig waren. Het warme weer en het WK voetbal zullen ongetwijfeld de reden zijn geweest voor de geringe publieke belangstelling. Positief was wel de verslaggeving op het Internet. Op www.chessbase.com kon u dagelijks berichten lezen en foto´s bekijken en ook de Nederlandse site www.schakers.info heeft aandacht besteed aan het toernooi. Misschien toch maar eens gaan kijken bij een computerschaaktoernooi?

Verder wil ik u graag wijzen op de eerste bijdrage van Leo Dijksman, die uitlegt hoe u Winboard engines installeert. Wat u nog niet in dit nummer zult aantreffen is een bijdrage van Jan Louwman. Na een langdurig verblijf in het ziekenhuis, het overlijden van zijn vrouw Cobie eind april en de verhuizing naar een verzorgingstehuis heeft Jan nog niet de gelegenheid gehad zijn beloofde artikelen over Fritz en Hiarcs af te ronden. Het feit dat Jan alweer vol elan bij het CSVN toernooi als operator van Insomniac aanwezig was, is een goed teken voor zijn vele vrienden en kennissen. In het volgende nummer kunt u dan de bijdragen van Jan Louwman verwachten.

Na de match tussen Loek van Wely en Rebel Century werden een aantal interessante mens-machine matches gespeeld die allemaal live op het Internet te volgen waren. ChessBase en Kasparovchess.com organiseerden twee matches. In maart speelde Boris Gulko acht partijen tegen vier verschillende schaakengines: wereldkampioen Junior, Shredder, Fritz en Hiarcs 8. De engines draaiden op een Dual 1 GHz met 750 MB RAM. De bedenktijd bedroeg 60 minuten + 10 seconden bonus per zet. Gulko, die een rating van 2601 heeft, speelde in het verleden regelmatig tegen computers. Deze match tegen de nieuwste generatie programma´s verloor Gulko echter kansloos met 5-3. Hij wist slechts één partij te winnen, tegen Deep Shredder. Tegen dezelfde tegenstander werd hij met zwart binnen 25 zetten van het bord gemept:


Shredder-Gulko

23. Lxh6!! Deze combinatie had Gulko niet gezien. 23...Kxh6 24. Dh3+ Kg7 25 Tf7+! En Gulko gaf het op wegens 25...Kxf7 26. Dh7+ Kf6 27. Tf1+ Kg5 28. h4+ Kg4 29. Dxg6+ Kxh4 30. Tf4 mat.

De Israelische GM Ilya Smirin probeerde het een paar weken later ook tegen de siliconen monsters. Met een rating van 2701 is de 34-jarige Smirin de nummer 15 van de wereld. Smirin was natuurlijk gewaarschuwd door de kansloze nederlaag van Gulko. Hij trad aan tegen Junior, Shredder, Hiarcs en Gambit Tiger, die de plaats van Fritz innam. Speeltempo en hardware waren hetzelfde als in de match tegen Gulko. Deze match wist Smirin met 5-3 te winnen, hij verloor zelfs geen enkele partij! Tegen Shredder en Gambit Tiger won de Israeliër overtuigend. Berichten en partijen kunt u vinden bij www.kasparovchess.com en www.chessbase.com.

Tenslotte speelde de Belgische GM Michael Gurevich in mei vier partijen tegen Junior in het Griekse Korinth. De Belg, met een rating van 2641, verloor duidelijk met 3,5-0,5 van het Israelische programma van Amir Ban. We kunnen concluderen dat ook sterke spelers veel moeite hebben van de topprogramma´s te winnen. Veel studiemateriaal dus voor Vladimir Kramnik die het in oktober tegen de winnaar van het CSVN toernooi mag gaan opnemen. Jawel, die match gaat door, een jaar maar liefts na de oorspronkelijk geplande datum. Acht partijen zullen dan worden gespeeld met het klassieke speeltempo. De eerste partij begint op 4 oktober, de laatste wordt op 19 oktober gespeeld. Fritz gaat volgens de laatste berichten draaien op een machine met acht snelle processoren.Voorgaande columns:

001 Schaken in 2002

002 Kandidatentoernooi met Nederlands tintje in Dortmund