Column

Van de redactie

Inleiding

Zo nu en dan wordt er een mens-computer schaakmatch gespeeld. In het aprilnummer van ons blad Computerschaak kon u nog een verslag aantreffen van de match Loek van Wely vs. Rebel Century die met de stand 2-2 in gelijkspel eindigde. Iedereen kan zich nog wel de match tussen Kasparov en Deep Blue in 1997 herinneren. We hebben enige tijd geduld moeten hebben voor een mens-computer match met een werkelijke wereldtopper, maar nu kunnen we ons verheugen op twee van dergelijke matches, die vrijwel gelijktijdig zullen plaatsvinden. In 1998 zag het er qua sponsoring van dergelijke evenementen slecht uit, maar nu is er kennelijk weer een opleving, waarvoor we natuurlijk dankbaar zijn.

De "Braingames/ChessBase" match van wereldkampioen Kramnik tegen DeepFritz in Bahrain was in 2001 uitgesteld en is inmiddels geruime tijd voor oktober gepland. ChessBase bepaalde welke schaakprogramma´s in aanmerking kwamen voor het spelen van deze match. Daaruit is hun vlaggeschip-product DeepFritz tevoorschijn gekomen.

De andere "FIDE/ICGA" (wereldschaakbond/International Computer-Games Association) match betreft oud-wereldkampioen Kasparov tegen computerschaak wereldkampioen DeepJunior. DeepJunior verwierf onlangs in Maastricht deze titel, zodat het voor de hand lag, dat het Junior-team juist vanaf dat moment naar wegen zocht om hieraan grote bekendheid te geven. Hopelijk kunnen we in de toekomst regelmatig een match tussen de twee actuele wereldkampioenen (mens-computer) tegen elkaar zien strijden, hetgeen vanuit sportief oogpunt logisch zou zijn. Dat was vanwege de uitgestelde Kramnik match nu nog niet mogelijk.

Theo van der Storm, secretaris, 30 aug. 2002.

Hier volgt de persoonlijke mening van Eric van Reem:

Niet koosjer

Voor het eerst sinds zijn nederlaag tegen Deep Blue in 1997 speelt de beste schaker ter wereld, Gary Kasparov, in het openbaar een match tegen een computerprogramma. In het King David Hotel in Jerusalem zal de Rus het opnemen tegen wereldkampioen Deep Junior, het programma van Amir Ban en Shay Bushinsky. Het totale prijsgeld voor de "Match of the new era" (wat een naam...) bedraagt 1 miljoen dollar, Kasparov krijgt als startgeld een half miljoen, de winnaar van de match ontvangt $300.000, de verliezer $200.000. De match wordt gespeeld van 1 t/m 13 oktober en gespeeld wordt op dinsdag, donderdag en zondag. De Nederlander Geurt Gijssen is de scheidsrechter. Maar in oktober wordt toch al een mens-machine match gespeeld, ergens in de Arabische woestijn, zult u denken? Ja, de match DeepFritz tegen Kramnik begint een paar dagen later in Bahrain, op 4 oktober. Bahrain en Jerusalem, je kunt je prettiger locaties voorstellen om te schaken. De Kasparov-match wordt georganiseerd door de FIDE en ook David Levy, de voorzitter van de ICGA heeft zich al gemeld met de boodschap dat de ICGA de match ondersteunt. De FIDE wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken en gaat samen met de ICGA de regels voor de matches opstellen.

Geld stinkt niet

Er hangt een vreemd luchtje aan de match. Nu de FIDE (lees:Ilyumzhinov) en Kasparov weer dikke vrienden zijn (geld stinkt nu eenmaal niet) is er plotseling een miljoen dollar beschikbaar voor een mens-machine match. In ruil daarvoor speelt Kasparov alsof er niets aan de hand is weer in FIDE evenementen, zoals de Olympiade in Bled, eind oktober Het lijkt verdacht veel op een sanering van KasparovChess door de FIDE. Bushinsky is bv. een vaste medewerker van KasparovChess, net als de maker van het openingsboek van Junior, GM Boris Alterman. U verwacht toch niet dat zij gaan proberen van hun baas te winnen. Ik verwacht een paar klinkende, samen met het Junior team voorbereide overwinningen voor Kasparov, een paar remises voor het schaakprogramma, en iedereen is blij. Kasparov weet een paar dagen eerder de "eer van de mensheid" redden dan Kramnik en dat is het enige dat telt voor de egoist Kasparov: Junior is immers de wereldkampioen, Fritz niet. Dat zal voor Kasparov een mooi argument zijn om Kramnik te vernederen. Junior verliest van de beste schaker aller tijden, dat is geen schande voor de Israelis. De weg is vrij voor een rematch in 2003 en een nieuwe smak geld uit uit de onduidelijk gevuld portemonnee van de FIDE-president. $800.000 prijsgeld is ook voor Kasparov reden genoeg zijn eergevoel, als hij dat woord kent, opzij te zetten. Bovendien kan KasparovChess ook weer even door, de arbeidsplaatsen van Buschinsky en Alterman zijn voorlopig gered. Kramnik zal altijd de verliezer zijn, ook als hij met 8-0 van Fritz wint. Ook de programmeur van het Nederlandse programma Fritz, Frans Morsch, zal zich niet prettig voelen bij deze ontwikkelingen.


Voorgaande columns:

001 Schaken in 2002

002 Kandidatentoernooi met Nederlands tintje in Dortmund

003 Rondje langs 64 velden