CSVNP15.html:  Met overzicht inhoud "Computerschaak"vanaf 1996.

Februari 1996: De match van de eeuw. Na een matig begin slaagde Gary Kasparov er toch in Deep Blue te verslaan. Meet uw sterkte met NICQUIZ. Teststellingen voor alle niveau's. Schaakmeester 3.0 met CD-Rom's. Eindspelen binnen bereik van iedereen. Mensen zegevieren in Harvard Cup. Grootmeesters winnen terrein terug na vorige ervaringen. Computerschaak op internet. Computers in de toernooiarena. Computerschaak tien jaar geleden. De Zweedse ratinglijst van februari. Een jaar schaken met Schach 3.0. Een goede subtopper krijgt de Nederlandse top in zicht. Lezers schrijven aan Computerschaak. Selectief zoeken: extensies. Er zijn vele manieren om dieper te zoeken: een overzicht van de mogelijkheden.

April 1996: Jaap v/d Herik geeft de mens een paar jaar. Een kleine overwinning voor de computer, voorspelde Van den Herik bij de opening van AEGON. Daarna is het spoedig gedaan met de mensen. Spectaculaire opening bij het AEGON-toernooi. Karpov, Timman en Piket bestreden bij de opening van het AEGON-toernooi drie topprogramma's. De computers wonnen geen partij, maar speelden wel drie keer remise. Judit Polgar te sterk voor Junior. Het Amerikaanse programma Junior was geen partij voor de sterkste vrouw ter wereld. Lezers schrijven aan Computerschaak. Fischer wordt gerehabiliteerd. Grootmeester Lutz wint nipt van Dreihirn. Mens en machine bundelen hun krachten maar schieten toch tekort. Sjirov walst over Ferret heen. Computerschaak op internet. Selectief zoeken: voorwaarts snoeien. Componeer een studie. Probleemcomponist Wouter Mees daagt Jaap van den Herik uit de computer een studie te laten componeren. Computerschaak tien jaar geleden. Notulen van de najaarsvergadering. Actieplan. Jaarverslag CSVN over 1995. Aankondiging voorjaarsvergadering.

Juni 1996: Mens wint AEGON-toernooi. Opening met topgrootmeesters. Eerste ronde. Timman: "Knullig spel". Jan Timman speelde in de rapidpartijen tweemaal remise maar was allerminst onder de indruk van MChess Pro. Tweede ronde. Paul Boersma: afgelopen met de Pentiumangst. John van der Wiel wil nog wel eens winnen. Voorlopig vreest John van der Wiel de mens meer in zijn jacht op de eerste plaats. Derde ronde. Gert Jan Ludden: unieke ervaring. Vierde ronde. Hans Secelle hoeft zijn sokken niet op te eten. Op de valreep gered. De Belgische vertegenwoordiger zat al klaar met een nieuw paar sokken. Jan Joost Lindner: eigen spel. Waarom aanpassen? Met de eigen manier van spelen kom je ook een heel eind. Vijfde ronde. Acht fragmenten van Rebel AEGON. Zesde ronde. Eindstand.

Augustus 1996: Fladderen als een vlinder, steken als een horzel. Een paar jaar geleden nam de Oostenrijkse programmeur Christian Donninger het besluit zich volledig op het computerschaak te gaan toeleggen. Het resultaat is nu te zien. Hoe kwam Nimzo-3 tot stand en welke problemen deden zich voor? Mat, pat en Stiller. Een tijdje geleden verscheen een proefschrift over eindspeldatabases. Jaap van den Herik gaat er nader op in. En nodigt u uit een winstweg van 242 zetten na te spelen. De conferentie Advances in Computerchess. Om de drie jaar wordt er in de wetenschappelijke kringen gekeken hoe het er voor staat met het computerschaak. De achtste conferentie uit de serie werd gehouden in Maastricht. Overigens, wist u dat ook Bronstein tegen Deep Blue heeft gespeeld? De Zweedse ratinglijst van augustus. U heeft hem een tijdje moeten missen, maar hier is hij weer. Bovenaan is het nog steeds dringen. Lezers schrijven aan computerschaak. Het einde in zicht. Nee, het is niet afgelopen met het computerschaak. Dit artikel gaat over het eind van de schaakpartij. Jos Uiterwijk legt uit wat een eindspeldatabase precies is en hoe zoiets wordt gemaakt.

Oktober 1996: De Chinese muur. Er zijn heel wat programma's voor de PC op de markt. Waarin verschillen ze en welke kunt u het beste kopen. Cock de Gorter zette de zaken op een rij. Computerschaakactiviteiten. Wat kunt u met uw schaakcomputer doen? Een paar suggesties. Computerschaak op internet. Er was weer veel te doen op het internet. Maar sommige mensen scheppen er blijkbaar plezier in anderen het leven te vergallen. De Zweedse ratinglijst van oktober. Jannes van der Wal overleden. De vroegere wereldkampioen dammen was een graag geziene gast op het AEGON-toernooi. De vorderingen van Diep. Een kort portret van een NK deelnemer. Waarnemen, zien en onthouden. Jarenlang lag het er al, eindelijk kwam het ervan. De Groot schreef samen met Gobet een nieuw boek. Jaap van den Herik bespreekt het. De computerschaakwereld in beweging. Kan de computer componeren? Wouter Mees licht zijn vraag van een paar nummers geleden nader toe. Computerschaak tien jaar geleden. Lezers schrijven aan computerschaak. Plus het diagram van de maand. Notulen van de voorjaarsvergadering.

December 1996: Cilkchess wint open Nederlandse titel. Eindelijk kent het Nederlandse computerschaak weer een nieuwe kampioen. Cilkchess, een Amerikaans programma met een Nederlands tintje, was de beste. Pure rekenkracht zegeviert. Partijenselectie. Zonder geluk. Het programma Arthur was opnieuw een goede subtopper in het ONK. Dit keer zat het mee. Avontuurlijk schaak van The King. Johan de Koning's programma verspeelde de titel, maar zorgde opnieuw voor het meest onderhoudende schaak. Dappet is zestien jaar. De beste nieuwkomer. Shannon debuteerde tijdens dit ONK. Het resultaat was bevredigend. De Zweedse ratinglijst van december. Rebel 8 is de nieuwe lijstaanvoerder. Shredder wint de wereldtitel. Het toernooi om de wereldtitel bij de micro's moest het doen zonder de toppers. Mede daardoor kwam er een nieuwe titelhouder. Computerschaak tien jaar geleden. Fritz 4 verslaat Sloveens Olympiadeteam. Minimatch Arthur - The King. Boeiend schaak en een verrassende winnaar. Kan de computer componeren? Computers tijdens een oploswedstrijd. Diep werd een goede subtopper. Lezers schrijven aan computerschaak. Plus het diagram van de maand. Automatisch leren in computerschaak. Bericht van het front(12). Felle discussie op het internet.

Februari 1997: Op bezoek bij Deep Blue. Op 3 mei is het zover. Dan wordt de eerste partij gespeeld van de tweede match tussen Gary Kasparov en Deep Blue. Opnieuw staan er zes partijen op het programma. Zal de sensatie van vorig jaar zich herhalen, toen het computerprogramma er lang in slaagde gelijke tred te houden met de menselijke wereldkampioen? Dap Hartmann ging op bezoek in het hoofdkwartier van Deep Blue en stuitte op medewerkers die wel wilden, maar niet mochten praten. Computerschaak op het internet. Wat is het beste schaakprogramma ter wereld? Daarover verschillen de meningen. Omdat factoren als de gebruikte PC nogal eens willen verschillen, is op het Internet een klein toernooi begonnen, waarbij de voorwaarden zoveel mogelijk gelijk zijn. Nadert het uur van de waarheid? Genius verbetert schaakstudies. Tijdens een oploswedstrijd voor schaakstudies in december vorig jaar deed Genius het niet zo goed. Was die conclusie eigenlijk wel terecht? Hoe zat het precies met de oplossingen die de mens had aangedragen? Junior in competitie. Een nieuwtje uit IsraŽl. Een computer doet mee aan de clubcompetitie. De Zweedse ratinglijst van februari. Rebel 8 staat nog steeds op kop. Computerschaak tien jaar geleden. Lezers schrijven aan Computerschaak. Met het nieuwe diagram van de maand. Herinnering aan Sicco Kooi. Schaakcomputercursus Max Euwe Centrum. Kasparov versus Deep Blue. De match tussen Kasparov en Deep Blue kwam uiteraard niet uit de lucht vallen. Daar ging een ontwikkeling van vijftig jaar aan vooraf. Monty Newborn legde de match van vorig jaar en de voorgeschiedenis vast in een boeiend boek. Mephisto Milano Pro. Nog steeds verschijnen er gewone schaakcomputers. Zoals de Mephisto Milano Pro. Wat kunt u van dit apparaat verwachten? Bericht van het wetenschappelijk front. Aankondiging AEGON-toernooi.

April 1997: Kloksimultaans bij het AEGON-toernooi. Jan Timman en Viswanathan Anand namen het tijdens de opening van het AEGON-toernooi op tegen 6 schaakprogramma's. Zoals te verwachten was bleek dat een zware kluif te zijn. Een verslag en enkele partijen. De nieuwe Mephisto MM VI. Vijf jaar hebben de bezitters van een Mephisto Exclusive bord moeten wachten. Door de problemen bij Mephisto gebeurde er niets op het gebied van nieuwe modules. Een tijdje geleden verscheen echter eindelijk de lang verwachte module MMVI. en een nieuwe bijbehorende module voor het display. Het programma is van Frans Morsch. Grootmeester Timosjtsjenko verliest van tweemaal Fritz. De Duitse wiskundige Ingo Althofer bedacht een nieuwe variatie op zijn creatie Dreihirn. Hij liet twee exemplaren van Fritz 4 rekenen en koos zelf uit de beste en op ťťn na beste zet. Die combinatie bleek te sterk voor grootmeester Timosjtsjenko. Computerschaak tien jaar geleden. De Zweedse ratinglijst van April. Computers verbeteren eindspelstudies. Een reactie. In het vorige nummer van Computerschaak werden twee eindspelstudies door computerprogramma's weerlegd. Een reactie uit de wereld van de studiecomponisten. Nieuw. Openings CD-ROM's van New in Chess. Gaat de CD-ROM het openingsboek vervangen? Theo Hommeles bespreekt twee nieuwe producten van NIC: Frans en Koningsindisch. Lezers schrijven aan Computerschaak. Plus het nieuwe diagram van de maand. Computerschaak op Internet. Hoe belangrijk is de snelheid van een computer en wat is de rol van het programma? Bij een klein experiment op Internet bleek het programma vooralsnog zwaarder te wegen. Financieel overzicht 1996 en raming 1997 van de CSVN. Notulen van de najaarsvergadering 1996. Jaarverslag 1996 van de CSVN. Agenda voorjaarsvergadering CSVN op 24 mei.

Juni 1997: Nipte overwinning voor computers bij AEGON. Twee klokseances bij opening. Anand versloeg de computers met 4-2. Timman verloor met dezelfde cijfers. Eerste ronde. Het geduld van Johan van Mil. Een paar aanpassingenin zijn openingsrepertoire zetten Johan van Mil op het goede spoor. Tweede ronde. Yona Kosashvili won alle partijen. Voorbereiden kon hij zich niet, maar ook daar zonder werd Yona Kosashvili een overtuigende toernooiwinnaar. Derde Ronde. De lange termijn. Peewee van Voorthuijsen probeerde een nieuwe strategie uit. Zugzwang op paralelle computers. Veel rekenkracht en ook veel schaakkennis in het programma uit het Duitse Paderborn. Vierde ronde. Topprestatie van Kallisto. Kallisto bleef lang in de schaduw maar deed het in dit toernooi het beste van alle computers. Vijfde ronde. Aan de onderkant. Ook lager op de ranglijst werd met hartstocht gevochten. Zesde ronde. De volledige eindstand.

Augustus 1997: Rebel verslaat Joesoepov. Rebel 8 speelde in Ischia een snelle tweekamp tegen grootmeester Arthur Joesoepov. Vooral bij het snelschaken bleek de machine superieur. De mens in de machine en de machine in de mens. Onder overweldigende belangstelling speelde het IBM computerprogramma Deep Blue zijn revanchematch tegen wereldkampioen Garry Kasparov. Het werd vooral een mentaal gevecht waarin de mens het onderspit dolf. Kasparov bleek diep onder de indruk van de rekenkracht van Deep Blue. Trok hij de verkeerde conclusie uit de eerste matchpartij? Dap Hartmann was ter plaatse en had zo zijn vragen. De Zweedse ratinglijst van augustus. Met de intrede van de 200 MHz Pentium. Computerschaak tien jaar geleden. Een tienzet werd tien jaar geleden gebruikt om aan te tonen wat de computer niet kan. Dat blijkt nu heel anders te liggen. De oplossing vliegt eruit. En bovendien, was die tienzet eigenlijk wel een tienzet? Chess Mentor. Er zijn niet zoveel schaakprogramma's om te leren schaken. Een ervan is het Amerikaanse Chess Mentor. Jos Uiterwijk nam het nader onder de loep. Berichten uit de computerschaakwereld. Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak 1997. Een aankondiging. Lezers schrijven aan Computerschaak. Inclusief een nieuw , actueel diagram van de maand. Computerschaak op Internet. De discussies op het internet verzanden een beetje in gehakketak. Maar gelukkig is er nog de Korrespondence Kup om aan te tonen welk programma nu echt de sterkste is. Een staartje. De discussie rond schaakcomputers en eindspelstudies is nog steeds niet afgesloten. Wouter Mees komt met een staartje.

Oktober 1997: Deep Blue junior op tournee. Deep Blue is officieel ten grave gedragen, maar heeft op de valreep nog wel een kind verwekt. Deep Blue junior. Daarmee wordt nu rondgereisd, onder andere door de lage landen. AEGON stopt met sponsoring. Na twaalf toernooien stopt AEGON met het sponsoren van het mens-computertoernooi. Waarom? Vier testtoernooien. Cock de Gorter speelde in het afgelopen jaar talriojke testtoernooien met de sterkste PC programma's. Opmerkelijk: de enige gewone schaakcomputer doet het uitstekend. De tweede matchpartij Kasparov-Deep Blue nader bekeken. Vier commerciŽle programma's speelden de tweede matchpartij na. Hoe brachten ze het er af? De Zweedse ratinglijst van oktober. Lezers schrijven aan Computerschaak. Waarom vindt Rebel niet waar andere programma's weinig moeite mee hebben? Plus het nieuwe diagram van de maand. De corresponderende velden. De theorie van de corresponderende velden is een fascinerend onderdeel van de eindspelstudie. Is daar niet een programma voor te schrijven? Aankondiging Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak. Bericht van het front. Jos Uiterwijk gaat verder met zijn beschrijving van de heuristieken in het computerschaak. Aankondiging najaarsvergadering CSVN. Notulen voorjaarsvergadering. Kasparov en Deep Blue. Kasparov verloor van Deep Blue. Nog steeds vermoedt hij een samenzwering gezien zijn uitlatingen in Vrij Nederland. Computerschaak tien jaar geleden. Berichten uit de computerschaakwereld. Computerschaak op internet.

December 1997: Nimzo'98 wint Open Nederlandse titel. Weer een nieuwe winnaar in het Open Nederlands Kampioenschap . Nimzo'98 bleef de titelwinnaar van vorig jaar, Cilkchess , een half punt voor. Ik heb er altijd in geloofd. Chrilly Donninger, de maker van Nimzo'98, over zijn gloednieuwe programma. Het 15e wereldkampioenschap voor microcomputers. Er werd veel gediscussieerd tijdens het wereldkampioenschap voor microcomputers. Walter Ravenek doet verslag. Hydra op onzekere benen in Parijs. Onder de roepnaam Hydra debuteerde Nimzo'98 in het WK voor micro's in Parijs. Chrilly Donninger beschrijft hoe het een flinke teleurstelling werd. Goed debuut van Diep bij het wereldkampioenschap. Diep speelde voor de eerste keer mee in een wereldkampioenschap. Vincent Diepeveen neemt zijn debuut kritisch onder de loep. Lezers schrijven aan Computerschaak. Met het nieuwe diagram van de maand. De toekomst van het computerschaak. Welke kant gaat het op met het computerschaak? Vincent Diepeveen legde een aantal vragen voor aan vier deskundigen op het gebied van computerschaak en gaat zelf ook op de vragen in. De computer als scherprechter. De schaakcomputer is niet alleen een formidabele tegenstander, hij is ook uitermate geschikt om analyses uit heden en verleden onder de loep te nemen. Jan Visser kijkt terug op eigen werk. Rebel is oppermachtig op de Dominicaanse Republiek. Het programma van Ed SchrŲder won met overmacht een open toernooi. Jonathan Schaefer beschreef een jarenlange obsessie. Met het programma Chinook werd hij wereldkampioen. checkers. Jonathan Schaeffer beschreef hoe ťťn activiteit jaar na jaar zijn leven bepaalde. Computerschaak tien jaar geleden. De Zweedse ratinglijst van december. Hiarcs 6 en Rebel 9 staan vrijwel gelijk.

Februari 1998: ANT leert van fouten. Het programma ANT deed het behoorlijk op het afgelopen Nederlands kampioenschap. Tot tevredenheid van maker Tom Vijlbrief. Deze ontdekte echter ook een paar fouten en hoopt zijn programma intussen nog beter te hebben gemaakt. Rookie in de grote wereld. Na een paar jaar afwezigheid keerde Rookie terug op het Nederlands kampioenschap. Het eindigde net boven de staart van de ranglijst. Dat kwam voor Marcel van Kervinck niet als een echte verrassing en dus doet hij opgewekt verslag. Dappet in zijn zeventiende jaar. Er was hard gewerkt aan de veteraan onder de Nederlandse schaakprogramma's. Dat is ook nodig om de concurrentie te kunnen bijhouden. Tegen de titelverdediger CilkChess werd een enerverende partij gespeeld. De oude BIONIC voor het laatst. Als Basic-programma is BIONIC een opmerkelijke verschijning op het Nederlands kampioenschap. Was dit het laatste optreden in oude gedaante? Zsuzsa Polgar tegen de Berlin Pro. In het AEGON-toernooi van 1995 speelde vrouwenwereldkampioene Zsuza Polgar een spannende partij tegen de Mephisto Berlin Pro. Met hulp van Rebel 8 en Chessmaster 5500 wordt deze partij nader onder de loep genomen. Lezing John van der Wiel. Het duurt nog even, maar op 9 mei houdt de CSVN haar voorjaarsvergadering. Het middagprogramma staat open voor iedereen. John van der Wiel zal de vraag beantwoorden of de computer werkelijk onverslaanbaar is geworden. Drie nieuwe versies van oude bekenden. Fritz 5, Rebel 9, Nimzo'98, dat zijn drie nieuwe edities van bestaande programma's. Zijn ze echt beter dan hun voorgangers? Volgens Cock de Gorter wel. Computerschaak tien jaar geleden. Het diagram van de maand. Geef deze stelling aan uw computer en hij doet het gegarandeerd fout. In die trant schreef Gert Ligterink in De Volkskrant. Is dat werkelijk zo? Lezers schrijven aan Computerschaak. De geschiedenis van het computerschaak. Al eeuwen wordt de mens gefascineerd door de denkende machine . Jos Uiterwijk beschrijft in de komende periode de geschiedenis van het computerschaak en begint met de "grijze oudheid".

April 1998: ANT in Paderborn. Tom Vijlbrief trok met zijn programma ANT naar het computertoernooi in het Duitse Paderborn. Helemaal tevreden kwam hij niet terug. Drie testtoernooien. Testtoernooien zijn nog altijd de beste methode om de onderlinge krachtsverhoudingen van programma's te meten. Lezing John van der Wiel. "De computer is toch te verslaan". John van der Wiel zal het op 9 mei aantonen. Welser toernooi. Een testtoernooi met een speciale opzet. Oudere en nieuwere versies van bekende programma's namen het tegen elkaar op. En het openingsboek stond uit. Stormy Chess Corner. CSVN-secretaris Theo van de Storm heeft een eigen website. Met veel CSVN informatie. Computerschaak tien jaar verleden. Diep tegen Utrecht. Het programma Diep speelde in tienvoud tegen het eerste team van SC Utrecht. Het werd een groot succes. De geschiedenis van het computerschaak. Jos Uiterwijk gaat verder met zijn geschiedschrijving van het computerschaak. Diep in Paderborn. Ook Diep deed mee in Paderborn. De experimentele versie vertoonde nog wel wat kuren, maar bracht het er toch goed van af. Computerschaak op het internet. Er is weer een toernooi begonnen om de Korrespondence Kup. Lezers schrijven aan Computerschaak. Uiteraard over het vorige diagram van de maand, maar er komen ook andere zaken aan de orde. Diagram van de maand. Jaarvergadering CSVN op 9 mei. Notulen van de najaarsvergadering van de CSVN. Jaarverslag CSVN over 1997. De financiŽn van de CSVN.

Juni 1998: De computer als secondant: Kasparov - Topalov in Leon. In de Spaanse stad Leon vond een interessant experiment plaats. De grootmeesters Garry Kasparov en Veselin Topalov bestreden elkaar met hulp van computers. Volgens Kasparov is dit het schaak van de toekomst. Is dat niet wat optimistisch gezien? Commotie rond de Zweedse ratinglijst. Fritz 5 verscheen aan kop van de Zweedse ratinglijst en prompt ontstond er opwinding. De voorwaarden waaronder getest werd zouden niet meer gelijk zijn. Computer Chess League. Een nieuw idee van Ed SchrŲder, de topprogramma's tegen elkaar in de vorm van een competitie. Het diagram van de maand. Laat uw computer meerekenen met Kramnik en Sjirov. De Zweedse ratinglijst. En dit is die ratinglijst waarover zowel commotie ontstond. De geschiedenis van het computerschaak. Jos Uiterwijk gaat verder met zijn beknopte geschiedschrijving van het computerschaak. Eindelijk gaan de programma's behoorlijk spelen, te beginnen met MacHack van Richard Greenblatt. Computer scherpt de analyse. Viswanathan Anand schreef een boek over zijn schaakloopbaan en riep regelmatig de hulp in van Fritz. Computerschaak tien jaar geleden. Dreihirn shuffelt sterker dan Joesoepov. Shuffelen , dat wil zeggen de stukken in willekeurige volgorde achter de pionnen. Dreihirn, de mens-computer combinatie van Ingo AlthŲfer wist er beter raad mee dan grootmeester Joesoepov. Twee computers over Fischer - Donner. Testtoernooi voor veertig schaakprogramma's. Ries van Leeuwen ondernam een geweldig karwei door veertig programma's elf ronden Zwitsers te laten spelen. Lezers schrijven aan Computerschaak. De notulen van de jaarvergadering van de CSVN. De financiŽn van de CSVN.

Augustus 1998: Rebel verslaat Anand met 5 - 3. Op het Italiaanse Ischia speelde een experimentele versie van Rebel 10 een korte match tegen grootmeester Anand. Rebel was superieur bij het vluggeren en legde daar de basis voor zijn overwinning. Jeroen Noomen bediende het apparaat en schreef een verslag voor Computerschaak. Twee nieuwe programma's. Wie nieuwe programma's zegt bedoelt tegenwoordig meestal nieuwe versies van bestaande programma's. Zo ook in dit geval. Cock de Gorter bekeek de nieuwste versies van MChess Pro en Shredder en kreeg bij blokker ook nog een vreemd doosje in handen. Discussies rond de Zweedse ratinglijst. In het vorige nummer maakten we melding van de felle discussie die oplaaide, na de onverwachte eerste plaats van Fritz 5 op de Zweedse ratinglijst. De samenstellers van de lijst gaan op de kritiek in. De Zweedse ratinglijst van augustus. De computer is toch te verslaan. Grootmeester John van der Wiel hield een lezing voor de CSVN. Computerschaak ging bij hem op bezoek en tekende op hoe de computer toch kan worden verslagen. Berichten uit de wereld van het computerschaak. Drei Hirn stopt, Megabyte ook en een boekbespreking. Alexs- Automatisch Lerend Expertsysteem. Een eerste kennismaking met dit programma van Alex van Tiggelen. Anand verslaat Fritz 5. Anand had in twee rapidpartijen weinig problemen met Fritz 5. Fritz 5 oppermachtig in rapidtoernooi. Hij mag dan niet opgewassen zijn geweest tegen Anand, met andere grootmeesters had Fritz 5 in Frankfurt heel wat minder moeite. Lezers schrijven aan Computerschaak. Met uitvoerige reacties op een interessant diagram van de maand juni. Het diagram van de maand. Aankondiging Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak 1998.

Oktober 1998: Bananenvliegen en computerschaak. Onderzoekers op het gebied van computerschaak zien zichzelf graag als pioniers. Met het computerschaak doen zij de eerste schreden op het terrein van de kunstmatige intelligentie. Opgeklopte onzin of waarheid? Chrilly Donninger , de maker van Nimzo, heeft er zo zijn gedachten over. Aankondiging Open Nederlands Kampioenschap 1998. In de laatste twee weekends van November kunt u het merendeel van de Nederlandse computerschaaktop weer aan het werk zien. Dus op naar Leiden. De Baumanntest. Elf jaar geleden werden elf programma's onderworpen aan de eindspeltest van de Duitser Baumann. Nu werd deze test herhaald met merendeels Nederlandse programma's. Zoals te verwachten was brachten de programma's het er stukken beter van af. Toch kwamen er af en toe rare missers voor. De Zweedse ratinglijst van oktober. Computerschaak tien jaar geleden. Chess Tiger, succesvol in Paderborn en nu ook commercieel verkrijgbaar. Een redelijke middenklasser. Computers onderzoeken Kasparov-Timman. Zij speelden in Praag een enigszins tegenvallende match. Gelukkig was er toch nog ťťn boeiende partij: de eerste. Rob van Son liet de topprogramma's Rebel 9, Genius 5 en Chessmaster 5500 meespelen en constateerde dat de grootmeesters het af en toe beter hadden kunnen doen. Lezers schrijven aan computerschaak. Spassky's zet leverde geen problemen op, maar kan het nog mooier ? Het diagram van de maand oktober. Kan de computer esthetisch spelen? Junior 5 sterk tegen mensen. De wereldkampioen micro's van Parijs speelde met succes tegen enkele sterke IsraŽlische spelers. Berichten uit de wereld van het computerschaak. Waarin onder andere: Zugzwang in Lippstadt, de visie van Ed SchrŲder en Jan Timman over Advanced Chess.

December 1998: Nederlands kampioenschap computerschaak. Het Open Nederlands kampioenschap computerschaak was dit jaar spannend tot het slot. The King verovert titel na rampzalige start. Hoe kwam The King aan zijn punten? Johan de Koning beantwoordt vragen van Computerschaak en laat en passant zien hoe The King denkt. De Zweedse ratinglijst. Er zijn van die momenten. Halverwege deelde hij de eerste plaats . Hans Secelle geloofde zijn ogen niet. Volg het toernooi van het verrassende Bionic Impakt. Gerijpte Arthur deelt derde plaats. Opnieuw kwam Arthur een stapje dichter bij de top. Protest tegen Bionic Impakt. Twee deelnemers protesteerden tegen de deelname van Bionic Impakt. De beschuldigde reageert. Proefschrift Memory versus search. Moet een schaakprogramma zoeken of opzoeken? Dat was de centrale vraag in het proefschrift waarop Dennis Breuker in Maastricht promoveerde. Dap Hartmann legt het uit voor de gewone computerschaakliefhebber. Schaakprogramma's en strategie. Lang is er gedacht dat schaakprogramma's alleen maar goed zijn in rekenen en het behouden van eenmaal veroverd materiaal. Tegenwoordig komen ze echter zo diep, dat zich strategische ideeŽn beginnen af te tekenen, schrijft Jan van Reek. Lezers schrijven aan Computerschaak. Het diagram van de maand. Dertien jaar Dreihirn. Na dertien jaar stopt Ingo AlthŲfer met zijn mens machinecombinatie Dreihirn. Hij legde zijn ervaringen vast in een boek. Een voorpublicatie. Gratis programma's van het internet. Er zijn heel wat gratis schaakprogramma's van het internet te halen. Ries van Leeuwen bekeek de sterkte en geeft een beknopt overzicht.

Februari 1999: Luidt Alexs een revolutie in het computerschaak in? Hoe waarderen schaakprogramma's een stelling? Volgens Alex van Tiggelen maken ze allemaal een fundamentele fout. Niet uit principe, maar vanwege praktische problemen. Hij denkt er een oplossing voor te hebben gevonden. Computerprogramma's en strategie. Jan van Reek gaat verder met zijn artikelen over de strategische mogelijkheden van computerschaakprogramma's. Rebel wint mens-computertoernooi. Op de Dominicaanse Republiek werd een klein mens-computertoernooi gehouden. De drie computers heersten en van hen presteerde Rebel 10 het beste. Twee weten meer dan ťťn. Wat is de waarde geweest van het 3-Hirnexperiment? Jaap van den Herikbespreekt het boek van Ingo AlthŲfer. Open brief aan de deelnemers van het Open NK computerschaak. Berichten uit de computerschaakwereld. Garry Kasparov was na floop van het Hoogovens Schaaktoernooi lyrisch over zijn samenwerking met de computer. Waarom ik met 3-Hirn ben opgehouden. In een tweede voorpublicatie uit het boek van Ingo AlthŲfer kijkt de auteur terug op zijn dertien jaar met 3-Hirn en trekt zijn conclusies. Vergelijk met de mening van Van den Herik. Computerschaak tien jaar geleden Een ijzersterk Nederlands kampioenschap en de eerste grootmeester die van een computerprogramma verloor. Dat was de stand van zaken tien jaar geleden. Bericht van het front (18). Jos Uiterwijk beschrijft de geschiedenis van het computerschaak en is aangekomen bij de eerste weddenschappen van David Levy. Lezers schrijven aan Computerschaak. Het diagram van de maand december. De Zweedse ratinglijst van februari. Met een nieuwe lijstaanvoerder.

April 1999: Fouten van schaakcomputers. Wie beweert er dat computerprogramma's foutloos spelen? Chrilly Donninger, de maker van Nimzo, in ieder geval niet. Tijdens het maken van Nimzo maakte hij heel wat fouten. Zijn ze er allemaal uitgehaald? Lezing grootmeester Yasser Seirawan. De Amerikaanse grootmeester Yasser Seirawan houdt op zaterdag 12 juni een lezing voor de CSVN. Veel van hetzelfde. Cock de Gorter onderzocht de nieuwste versies van de topprogramma's en kwam tot de conclusie dat er niet veel meer verandert. Ze worden nog wel wat sterker en er komt een enkele optie bij. Lezers schrijven aan Computerschaak. De beroemde stelling Ortuete - Sanz bleek geen makkie. De wetenschap schrijdt verder. Jaap van den Herik over nieuwe technieken en variaties op het schaakspel. Het diagram van de maand. Laat uw programma beter spelen dan Kasparov. Verzamelaar van oude schaakcomputers. In 1985 kocht Hein Veldhuis zijn eerste schaakcomputer, een Chess Challenger 10. Nu, veertien jaar later, beschikt hij over een fraaie collectie oude schaakcomputers. Rob van Son ging bij hem op bezoek. De Zweedse ratinglijst van april. Chessmaster 6000 kan niet met de autoplayer spelen en kwam dus niet voor op de Zweedse ratinglijst. Enkele testers waren bereid het oude handwerk op te nemen en zie daar: een nieuwe lijstaanvoerder van de Zweedse lijst. P.Conners wint het computerschaaktoernooi van Paderborn. Veertien sterke computerschaakprogramma's bestreden elkaar in een soort Open kampioenschap van Duitsland. Het paralelle P.Conners was het sterkste. Diep eindigde in de subtop. Aankondiging wereldkampioenschap computerschaak in Paderborn. Moeilijk? Hoe zo moeilijk? Zo'n klus is het nu ook weer niet om een toopprogramma te verslaan. Computerschaak en strategie(3) Jan van Reek over het tweede gat in schaakprogramma's. Aankondiging ledenvergadering CSVN op 12 juni. De financiŽn van de CSVN. Het jaarverslag over 1998 van de CSVN. Eerste CSVN Computergebruikers Schaaktoernooi 1999. Oproep aan de leden.

Juni 1999: Anand superieur tegen Karpov in Advanced Chess. Advanced Chess is een uitvinding van Kasparov. Hij was er echter niet bij in de tweede match die met deze formule werd gespeeld. Bij deze vorm van schaak mag een mens zich laten bijstaan door een computer en een database. Maar dan moet je wel enige handigheid met de computer hebben. Junior sterker dan de IsraŽlische schaaktop. Junior is het sterkste IsraŽlische programma en mocht het opnemen tegen de sterkste IsraŽlische menselijke schakers. Er werd gespeeld met versneld tempo en dus had de mens het knap moeilijk. Polgar ten onder tegen Fritz. Judit Polgar speelde acht partijen van een uur tegen Fritz. Dat ging niet goed. De speelstijl van de sterkste vrouw bleek erg kwetsbaar. Het schaken volgens Hans Berliner. Hans Berliner, de man van Hitech, schreef een boek met de veelzeggende titel The System. Conclusie: wit speelt en wint. Jan van Reek pakte Fritz erbij en was het niet met Berliner eens. Lezers schrijven aan Computerschaak. De grootmeester van de maand: een nieuw idee van Rebel. Bij gebrek aan mens-machinetoernooien organiseren de makers van Rebel nu zelf een wedstrijd. De eerste tegenstander was de Amerikaanse grootmeester Michael Rohde. Dreihirn in Chili. Een laatste optreden? Ingo AlthŲfer liep in Santiago een Chileense meester tegen het lijf en trad nog eenmaal op met een Dreihirn-variant. Het diagram van de maand. Computergebruikerstoernooi. Kasparov werd psychologisch verslagen. Als schaker was Kasparov niet de mindere van Deep Blue, maar psychologisch bleek hij niet tegen de situatie opgewassen, vindt Yasser Seirawan. Diep net te sterk voor Utrecht. De geschiedenis van het computerschaak. Jos Uiterwijk vervolgt zijn serie.

Augustus 1999: Wereldkampioenschap computerschaak in Paderborn. Het is al weer vier jaar geleden dat in Hongkong om het algemene wereldkampioenschap computerschaak werd gespeeld. Fritz veroverde toen verrassend de titel voor Deep Blue junior. Ook in het toernooi van dit jaar was er voor Fritz een belangrijke rol weggelegd. Met nog een ronde te gaan stond het programma van Frans Morsch op de eerste plaats. Behoud van de titel zat er echter niet in. Door een nederlaag in de slotpartij gingen Shredder en Ferret het Nederlands- Duitse produkt voorbij. De eerste won na barrage. Cock de Gorter schreef een uitvoerige impressie. Welkom in de echte wereld. Arthur, het programma van Walter Ravenek, geldt in de Nederlandse computerschaakwereld als een sterke subtopper. Maar waar staat het programma als het er echt omgaat? Dat viel in Paderborn niet mee. Toch vraagt Walter Ravenek zich af of zijn programma nu echt slechter speelde dan tijdens het NK. Conferentie Advances in Computer Games. Eens in de drie jaar wordt er een wetenschappelijke conferentie op het gebied van het computerschaak gehouden, als het kan tegelijk met een wereldkampioenschap. dit keer werd het onderwerp uitgebreid tot computerspelen in het algemeen. Jos Uiterwijk geeft een overzicht van de behandelde onderwerpen. De top van Paderborn tegen de mens. Als afsluiting van het WK speelde de top 5 van de computers tegen vijf grootmeesters. Het ging gelijk op. CommerciŽle versie van Deep Blue op komst. Het is de droom van iedere schaker, een echte wereldkampioen in de huiskamer. Feng Hsiung Hsu kondigde de komst van een commerciŽle Deep Blue Chip aan. Wereldkampioenen onder elkaar. Als eerbewijs voor zijn titel mocht Stefan Meyer-Kahlen voorafgaand aan het grootmeestertoernooi van Dortmund tegen FIDE-wereldkampioen Karpov spelen. Fritz een gruwel voor de mens tijdens achtkamp. Sinds een paar jaar wordt in Frankfurt rapid gespeeld door de wereldtop. Fritz won het tweede toernooi en mag het nu volgend jaar tegen de grote jongens opnemen. CSVN organiseert toernooi voor computergebruikers. Vier schaakprogramma's over de superpartij Kasparov - Topalov. Wie herinnert zich niet de fantastische partij die Kasparov tijdens Hoogovens van Topalov won? Rob van Son bekeek wat vier topprogramma's er vanaf brengen. Lezers schrijven aan Computerschaak. Inclusief het diagram van de maand. Berichten uit de computerschaakwereld. Aankondiging Open Nederlands kampioenschap Computerschaak.

Oktober 1999: Joesoepov en Lutz speelden Advanced Chess. In navolging van onder andere Kasparov en Topalov hebben de Duitse grootmeesters Joesoepov en Lutz een match Advanced Chess gespeeld. Er was nog een bijzonderheid, want er werd gespeeld volgens de regels van het shuffle schaak. Organisator Ingo AlthŲfer schreef een verslag. Chrilly Donninger over De Groot. Enkele jaren geleden verscheen er een boek van De Groot en Gobet. Nimzo-programmeur kreeg het pas onlangs in handen. Hij vraagt zich af wat de waarde van het onderzoek naar kunstmatige intelligentie is en constateerde bovendien dat De Groot als schaker het opvallend eens was met De Groot als Psycholoog. Het gebruik van de computer bij de analyse. De computer wordt steeds belangrijker bij het beoordelen van grootmeesterpartijen. Jan van Reek bekeek het spektakelstuk Adams-Akopian uit Las Vegas. Nimzo en Chessmaster over de Parel van Zandvoort. Met de Parel van Zandvoort legde Max Euwe de basis voor zijn overwinning op Alexander Aljechin. De huidige topprogramma's Nimzo en Chessmaster geven hun oordeel over deze klassieker. Lezers schrijven aan Computerschaak. Had Van der Sterren kunnen winnen van Sokolov? Het nieuwe diagram van de maand. Aankondiging Open Nederlands kampioenschap computerschaak. Computerschaak tien jaar geleden. De Zweedse ratinglijst van oktober. Lidmaatschap van de CSVN en de KNSB. Berichten uit de computerschaakwereld. Met onder andere: FŁrstenberg , Schaaknieuws en de computer; Rebel en grootmeester; Manfred Hegener zestig jaar. Nieuwe CD-ROM van New in Chess. De notulen van de jaarvergadering van de CSVN

December 1999: Open Nederlands kampioenschap sterk bezet. Veertien programma's streden om de Nederlandse titel. Vragen aan Frans Morsch en Quest. Quest won de Nederlandse titel, maar een walk-over was het niet. Computerschaak stelde vragen over de belangrijkste momenten. Amateur wordt meester. Chrilly Donninger vergeleek zijn partij tegen Goldbar met die van acht jaar geleden. Er is echt sprake van vooruitgang, bij programma en programmeur. Chess Tiger doet het uitstekend bij debuut. Dat Chess Tiger een sterk programma is, was al bekend. Dat liet het nu ook in een toernooi zien. ANT degelijke middenmoter. Hans Secelle (vroeger Bionic) sloot zich aan bij ANT. Ook samen werd het een plaats in de middenmoot. Verloren van de sterken, gewonnen van de zwakken. Eigenlijk deed Patzer precies wat er verwacht mocht worden. En dus was Roland Pfister redelijk tevreden. Eerste toernooi voor computergebruikers. Vele oudjes in de slag en een reŁnie van operators. De tabellen van het Open Nederlands Kampioenschap. Lezers schrijven aan Computerschaak. Berichten uit de computerschaakwereld. De Zweedse ratinglijst van december. Met een verrassende nieuwe lijstaanvoerder. Chess Base Magazine. Theo Hommeles is enthousiast over dit elektronische tijdschrift. Computerschaak in de jaren negentig. Een millennium, een eeuw en een decenium lopen af. De hoogtepunten van tien jaar computerschaak. Het diagram van de maand.

In computerschaak van februari 2000:

Cock de Gorter bespreekt nieuwe programma's voor de PC, Tom FŁrstenberg kijkt terug, Peter Leko over het gebruik van de computer, Rob van Son over Dan en Kathe Spracklen, Het grote winbord avontuur van Johan Havegheer, De analytische kracht van programma's, dap@bat de nieuwe column van Dap Hartmann, Revanche match tussen Kasparov en Deep Blue definitief van de baan, Jos Uiterwijk rondt zijn korte beschouwing over de geschiedenis van het computerschaak af met de matches tussen Deep Blue en kasparov.

In computerschaak van april 2000:

Fritz in het Nederlands kampioenschap. Voor het eerst in de schaakgeschiedenis zal een schaakprogramma meespelen in een nationaal kampioenschap. Fritz SSS* bindt op vier processoren de strijd aan tegen de Nederlandse schaaktop. Wat vinden de betrokkenen ervan ? Het diagram van de maand: speelt Fritz af en toe echt zo slecht als Ligterink ons wil doen geloven ? Snelheid en ELO winst: Je wisselt je computer van 200 MHz in voor eentje van 400 MHz. Hoeveel sterker is je schaakprogramma nu geworden ? Chrilly Donninger legt het verband tussen snelheid en elowinst uit, computers analyseren toppartij: Kasparov won in het grootmeestertoernooi van Linares in positionele stijl van Anand. Wat presteren de huidige topprogramma's? De eerste bijdrage van Jeroen Noomen. Chess system Tal een buitenbeentje? Het is lang niet het sterkste programma, maar spectaculair speelt het wel. Chess system Tal probeert de stijl van de legendarische grootmeester te imiteren, 128 MegaByte, een bijdrage van Cock de Gorter, dap@bat Nog eens Berliner, de nieuwe layout van computerschaak en Fritz, Lezers schrijven aan computerschaak, De meeste programma's zouden het beter hebben gedaan dan Michael Adams, De vraag, Wat is een Nalimov table base? Hans Secelle legt het piekfijn uit, De geschiedenis van het computerschaak: Jos Uiterwijk beschrijft de geschiedenis van het computerschaak in grote stappen, De tweede helft van de bijdrage over Kasparov-deep Blue, de financiŽn van de CSVN. Het jaarverslag over 1999 en de jaarvergadering op 27 mei 2000.

In computerschaak van juni 2000:

De deelname van het computerprogramma Fritz aan het Nederlands kampioenschap heeft het computerschaak weer volop in de belangstelling gebracht. Hoe kijkt programmeur Frans Morsch terug op het optreden van zijn programma? Een openhartig gesprek met de geestelijke vader van de Nederlandse kampioen computerschaak. De prestaties van Fritz Er viel schaaktechnisch gezien nog wel eens wat aan te merken op de partijen van Fritz. Een overzicht van de belangrijkste partijen. Hoe lang blijft de mens een serieuze tegenstander voor de machine? Advanced Chess in Leon. Mens en machine tegen mens en machine. Jeroen van den Berg was erbij in Leon en zag dat er vele fouten werden gemaakt. De CXG Super Enteprise. Eind jaren tachtig was het een geliefde tafelschaakcomputer. Rob van Son was blij toen hij dit oudje weer eens van het stof kon ontdoen. dap@bat Uiteraard kijkt ook Dap Hartmann terug op de deelname van Fritz aan het NK. Hij haalde oude uitspraken uit de kast en zag dat velen anders zijn gaan denken. De stier Hermes. Gaat het computerschaak dezelfde weg als de gemeentestier Hermes in Altmelon? En hoe programmeer je een zwak spelend programma? Notulen van de CSVN vergadering. De aanwezigen waren kritisch over het meespelen van Fritz. Middagprogramma jaarvergadering. Hoe gaat het Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak er in de toekomst uitzien?

In Computerschaak van augustus 2000:

Junior in Dortmund. Het IsraŽlische programma Junior scoorde in Dortmund vijftig procent tegen een groep topspelers. Khalifman over Junior. Wat vond de FIDE-wereldkampioen van het meespelen van Junior ? Matthias WŁllenweber over Fritz en Junior. Voor ChessBase was het meespelen van Fritz en Junior in diverse toernooien van groot belang. Matthias WŁllenweber over de problemen waarmee computers worden geconfronteerd. Open NK Computerschaak. Half oktober wordt het Open NK Computerschaak gespeeld. Een aankondiging voor deelnemers en publiek. Nieuw op Internet. Johan Havegheer bekijkt enkele nieuwe programma's. Fritz in rapid gelijk op met wereldtop. Op supersnelle hardware bleek Fritz opnieuw een geduchte concurrent voor de grootmeesters uit de wereldtop. Computerschaak was ter plaatse. Is random chess de redding voor de mens? Vaak wordt beweerd dat Random Chess vvo de mens de methode is om het theoretische voordeel van de computer te compenseren. Maar is dat eigenlijk wel zo? De match tussen Joesoepov en Fritz roept twijfels op. dap@bat Ook Dap Hartmann kon het niet laten om een bezoekje aan Dortmund te brengen. Lezers schrijven aan Computerschaak. Anand bracht tegen Sjirov een stukoffer op lange termijn en we vroegen ons af of de computer dat ook zou doen. Ja, dus, alleen anders dan de mens. Het diagram van de maand. Chips en Bits en aankondiging computergebruikerstoernooi. Neem uw eigen oude computer mee en speel tegen andere CSVN-leden in het toernooi voor computergebruikers. Hoe gaat Computerschaak er in de toekomst uitzien?

In Computerschaak van oktober 2000:

Shredder opnieuw wereldkampioen. In Londen werd het wereldkampioenschap voor microprogramma's gespeeld. Jeroen Noomen doet verslag van dit toernooi, dat merkwaardig genoeg niet door de organisatie op internet werd gezet. Hoezo computertijdperk? De vraag: waarom doen computers wat ze doen? Schaakprogramma's doen soms zetten die de mens blijven verbazen. Hoe komen ze tot hun overwegingen? Hans Secelle legt het uit. Novag met arm. Rob van Son sluit zijn serie over historische schaakcomputers af met de Novag Robot Adversary. Een apparaat dat in grote opwinding kon raken. Revanche voor Fritz. Tijdens het Nederlands kampioenschap werd Fritz verpletterd door grootmeester Loek van Wely. In een rapidmatch nam de machine wraak. Lezers schrijven aan computerschaak. Waarom geeft Rebel mat in 5 aan als het mat in 6 is? Lezers over het diagram van de maand. Over het zien van zetdwang. Chips &bits. Hoe Jaap van den Herik het einde van de mensheid voorspelt. Knaak plus computer oppermachtig. De Duitse wiskundige Ingo AlthŲfer ondernam een nieuw experiment en liet een grootmeester met laptop tegen een sterk commercieel programma schaken. Mens plus machine bleken oppermachtig. Commercieel nieuws. Welke programma's komen er aan?

In Computerschaak van december 2000:

Chess Tiger (Gambit Tiger 1.0) Nederlands kampioen computerschaak. Interview met wereldkampioen Stefan Meyer-Kahlen van Shredder. Bespreking Excalibur LCD Computer Chess. Patzer erg tevreden met gedeelde vierde plaats. Gebruikerstoernooi voor de tweede maal verspeeld. Tao verrassende debutant. Hoe maak je een openingsboek? Fragmenten van Shredder. Een computer uit het vuistje. dap@bat