Laatste Nieuws

31 okt 2006

Met het ONK komend weekend in aantocht, alvast een overzicht van wat daarna gaat komen. Allereerst zal Deep Fritz eind november Kramnik proberen te verslaan. In de Natuur, Wetenschap en Techniek (NWT) van van november staat naar aanleiding hiervan een interview met Frans Morsch. Meer informatie op de website.

Verder zal na de kerst het toernooi in Paderborn weer plaatsvinden: 27-30 december 2006. Alweer het 16e IPCCC. Hieraan kunnen maximaal 16 programma's meedoen!

8 okt 2006

Op dit moment wordt op http://www.csvn.nl de nieuwe website voor de CSVN ontwikkeld. Allereerst wordt nu de content zoveel mogelijk overgezet. Het doel is om op 1 november a.s. de nieuwe site compleet te hebben.

16 sept 2006

De Stukkenjagers hebben overtuigend de wedstrijd tegen de computers van de CSVN gewonnen. Kijk op de speciale pagina voor de uitslagen.

3 sept 2006

Zojuist op de FIDE site gevonden: "The duel continues: Man vs. Machine". Van 25 november tot en met 5 december speelt Vladimir Kramnik tegen Deep Fritz. Meer informatie vindt u op de website van de sponsor RAG

3 sept 2006

Van 21 tot en met 25 november vindt in Duitsland het "15. Internationales Thüringer Computerschachturnier " plaats. Meer informatie over deelname staat hier op een aparte pagina.

1 sept 2006

De aankondinging van het ONK staat op de site. Van 3 t/m 5 november a.s. zal het ONK weer in Leiden worden gespeeld. Meer informatie vindt u hier.

1 sept 2006
Stukkenjagers gaan op computers jagen

Op 16 september 2006 zal het eerste team van de Stukkenjagers uit Tilburg het gaan opnemen tegen een computerteam van de CSVN. Met dank aan Hein Veldhuis! Alle computers zullen (sterke) bordcomputers zijn. Er doen geen Pocket PC of PC programma's mee. Binnenkort zal een voorlopige opstelling bekend worden gemaakt.

Meer informatie op de speciale pagina

4 aug 2006
Mainz Classic: WK Chess960

Tijdens het Mainz Classic schaaktoernooi zal op 17 en 18 augustus aanstaande het WK Chess960 voor computers worden gespeeld. Meer informatie vindt u op de site van ChessTigers

5 juni 2006
Junior weer wereldkampioen

Tijdens het WK Computerschaak heeft Junior weer gewonnen. Meer informatie over het WK vindt u op de site.

30 jan 2006
Complete Chess Match 2006 in Maastricht (NL) : Zhaoqin Peng -Tea Lanchava


De Chess Events Maastricht Foundation kondigt de volgende Complete Chess match aan: Zhaoqin Peng (ELO 2402) tegen Tea Lanchava (ELO 2389). Zij zullen vier partijen spelen in Maastricht van 31 januari tot en met 3 februari. Beide speelsters mogen gebruik maken van een computer met Chessbase software. De computer match in het Centre Céramique wordt voor de zesde en laatste keer georganiseerd.

9 jan 2006
Paderborn en Bilbao

Van 20 t/m 23 november 2005 is in Bilbao een toernooi gehouden tussen drie wereldklasse spelers en drie schaakprogramma's. Kazimdzhanov, Ponomariov en Khalifman hebben het opgenomen tegen Hydra, Junior8 en Fritz9. De resultaten waren goed, voor de schaakprogramma's. Kijk voor meer informatie op de website van de organisatie: http://www.ajedrezbilbao.com/indexEN.htm

Tussen kerst en nieuwjaar is in Paderborn het 15e IPCCC in Paderborn gespeeld. Winnaar werd Rybka voor Gandalf en voor Zappa. Meer informatie kunt u vinden op de website van het 15e IPCCC: http://wwwcs.uni-paderborn.de/~IPCCC/

26 sep 2005
25e Open NK Computerschaak 11-13 Nov. in Leiden

Het kampioenschap is voor het eerst in een lang weekeinde.
We zouden graag op vrijdag 11 sept. vanaf 19:15 informeel oud-deelnemers terugzien.
Dit is niet de officiele jubileumviering, maar wel het 25e kampioenschap!

2 sep 2005
Computerschaak nummer 4 vertraagd

Computerschaak nummer 4 is vertraagd, omdat we met de mogelijkheid van een gecombineerde jubileumviering / Open NK Computerschaak wilden rekeninghouden. Het open NK zal echter toch eerst en apart gespeeld worden. Rond eind september wordt een gecombineerd Computerschaak nummer 4/5 verwacht.

22 aug 2005
Zappa wereldkampioen

ZAPPA, door Anthony Cozzie geprogrammeerd en met een openingsboek van Erdogan Günes, is de nieuwe wereldkampioen. Met een fantastische score van 10½ uit 11 !! De eindstand kunt hier bekijken.

21 aug 2005
Schaken op televisie

Morgennacht om 00:30 zal op de WDR Koeln 'Schach der Grossmeister 2005' worden uitgezonden. De Duitse grootmeesters Pfleger en Hort spelen tegen elkaar, nadat ze jarenlang samen het commentaar hebben gegeven bij de partijen. Meer informatie (in het duits) op de website van de WDR

19 aug 2005
WK Computerschaak in Reykjavik

Zappa (Anthony Cozzie) neemt 2 punten voorsprong bij WK Computerschaak in Reykjavik.
9e ronde Zaterdag 12:00 - 17:00
10e ronde Zaterdag 18:00 - 23:00
11e ronde Zondag 12:00 - 17:00.

14 aug 2005
Computerschaakforum

Op de website van Ries van Leeuwen is sinds vorige week maandag een computerschaakforum actief. U kunt dit bereiken via: http://Computerschaak.xsbb.nl

13 aug 2005
Spike is Chess960 Wereldkampioen

In Mainz, Duitslands is afgelopen week het wereldkampioenschap Computer Chess960 gespeeld. De eerste wereldkampioen Computer Chess960 is 'Spike', van de programmeurs Volker Böhm en Ralf Schäfer geworden. Meer informatie over die kampioenschap kunt u vinden op de site van de Chess Tigers.

12 aug 2005
Deelnemers WK Reykjavik

Van 13 t/m 21 augustus vindt in Reykjavik het 13e WK voor schaakcomputers plaats. De volgende deelnemers kunt u daar verwachten:
- Jonny
- Deep Sjeng
- Zappa
- Isichess
- Crafty
- Shredder
- Diep
- Junior
- Fute_My
- Fruit
Meer informatie op de website van de organisatie: http://www.ru.is/wccc05/.

7 aug 2005
Chess Tigers - Chess Classic Mainz 2005

Van 9 tot en met 14 augustus vindt in Mainz, Duitsland, het Chess Classic plaats. Tijdens dit toernooi zal ook het wereldkampioenschap Chess960 voor computers plaatsvinden op donderdag 11 en vrijdag 12 augustus. Op 10 augustus wordt door Shredder en The Baron een aantal demonstratiepartijen tegen de grootmeesters Svidler en Almasi gegeven. Kijk voor meer informatie in het persbericht.

26 juni 2005
Adams verliest van Hydra!

De afgelopen week heeft in Londen het Man vs. Machine Championship plaatsgevonden tussen Hydra en Micheal Adams. Hydra heeft dit kampioenschap gewonnen met 5,5 - 0,5. Meer informatie over de match kan worden gevonden op de website van het evenement.

Naast de bovengenoemde match heeft ook een open challenge plaatsgevonden. Ongeveer 200 deelnemers hadden zich ingeschreven voor een partij tegen Hydra. Een gewonnen partij tegen Hydra zou 5000 engelse ponden opleveren. Niemand heeft echter gewonnen, alleen Hydra. Er waren ook geen remises.

22 juni 2005
Kazimdhanov speel remise

In de partij tegen het Fritz Accoona programma heeft Kazimdhanov remise gespeeld. Voor een verslag kunt u kijken op de site van ChessBase.

12 juni 2005
Partijen Gebruikerstoernooi

Een selectie van de partijen van het gebruikerstoernooi staan op de website van Ries van Leeuwen. Verder heeft Hans van Mierlo de partijen van de vierkamp in het Gebruikerstoernooi naar PGN omgezet. Dit kunt u vinden onder deze link.

27 mei 2005
Rustam Kazimdhanov tegen de Al Accoona toolbar

Op 21 juni a.s. zal de FIDE wereldkampioen het opnemen tegen de Al Accoona Toollbar op het Times Square in New York. Kijk voor meer informatie op de website van ChessBase.

2 mei 2005
Toernooiagenda 2005
De volgende toernooien komen nog in 2005:
15 mei 2005
Stellwagen wint Complete Chess in Maastricht

De eindstand van het Complete Chess Events Match in Maastricht is door Daniel Stellwagen gewonnen met 3-1. Hij heeft de laatste partij gewonnen van Nederlands kampioen Loek van Wely in 32 zetten. Voor verslagen, foto's en informatie kunt u terecht op de officiele website: http://www.chessevents.nl. Volgend jaar zal er weer een match worden georganiseerd door de Chess Events Maastricht Foundation.

2 mei 2005
Complete Chess in Maastricht

De Nederlandse nummer 1 Loek van Wely gaat het van 10-13 mei in het Centre Ceramique in Maastricht opnemen tegen de 18-jarige Daniel Stellwagen. Zij gaan vier partijen Complete Chess tegen elkaar spelen. Complete Chess is Advanced Chess met lange bedenktijd. Stellwagen won vorig jaar de eerste spannende Complete Chess Match tegen de Duitser David Baramidze met 2,5-1,5. De spelers mogen tijdens de partijen gebruik maken van een computer en diverse schaakprogramma´s van sponsor ChessBase. Verder mag bv. ook de MegaBase 2005 worden gebruikt om stellingen op te zoeken. Of dat tijdens deze match nuttig zal zijn is zeer de vraag, want de eerste twee partijen worden met een "random" stelling gespeeld. Kort voor de partij wordt de beginstelling geloot en dan mogen de heren aan de slag. De laatste twee partijen worden met de bekende stelling 518 gespeeld, precies, de klassieke beginstelling. Een interessant experiment, dat live te volgen zal zijn op de website van de stichting "Chess Events Maastricht", http://www.chessevents.nl. Uw redacteur is perschef van de stichting en u kunt daarom in de volgende "Computerschaak" een uitgebreid verslag van de match verwachten.

1 mei 2005
Freestyle Schaaktoernooi

Een prijsfonds van maar liefst 20.000 Dollar, daarvan de helft voor de winnaar: dat zijn prijzen die in een grootmeestertoernooi niet zouden misstaan. Het Duitse tijdschrift CSS Online en de Hydra sponsor PAL Games uit Abu Dhabi (VAE) organiseren een Freestyle schaaktoernooi! Iedereen kan meedoen. U mag een bevriende grootmeester als Vishy Anand om raad vragen of de hulp inroepen van de gepensioneerde Kasparov, u mag computers gebruiken, openingsboeken en/of eindspeldatabases, Fritz en Shredder: er zijn geen grenzen vastgelegd. Alles mag worden gebruikt, het is tenslotte Freestyle schaak. U mag alleen spelen of met een team. Tijd om na te denken en te overleggen is er genoeg: er wordt gespeeld met het speeltempo 60 minuten plus 15 seconden.
Kijk hier voor meer details.

1 mei 2005
Adams speelt in juni tegen Hydra

Van 21-26 juni gaat Hydra het opnemen tegen de Engelse nummer 1, GM Michael Adams. Er worden zes partijen gespeeld in het Wembley Conference Centre in Londen. Of de Engelsman, die al jaren in de top 10 van de wereld speelt opgewassen zal zijn tegen het geweld van de machine uit de Verenigde Arabische Emiraten? In Bilbao verpletterde Hydra nog een paar ongemotiveerde grootmeesters als Karjakin en Ponomariov, maar Adams heeft een degelijke, positionele stijl die voor computers moeilijk te bespelen is. "Spiderman", zoals Mickey Adams wordt genoemd, weeft in zijn partijen vaak een fijn positioneel net waar zijn tegenstanders regelmatig in worden gevangen. Het zal heel moeilijk worden een partij te winnen tegen Hydra, maar zes remises zitten er voor Adams wel in. Het totale prijsgeld is overigens $150.000. De spelers krijgen $25.000 voor een overwinning en $10.000 voor een remise. Op http://www.hydrachess.com vindt u meer informatie over de match.

Man-Machine Championship
20 maart 2005
5e Internationale CSVN Tournooi: 3-5 juni 2005 in Leiden
6 februari 2005
Email correspondentie schaak tegen de computer

Op Chessfriends.com speelt GM Arno Nickel meerdere partijen correspondentieschaak tegen Hydra en andere schaakengines.

5 februari 2005
Christies veilt Computer Historie

Op 23 februari aanstaande veilt Christies in New York allerlei documenten en boeken die met de historie van de computer te maken hebben. Ook voor liefhebbers van computerschaak zijn er leuke zaken bij, bijvoorbeeld "Programming a computer for playing chess." van Claude Shannon.

31 augustus 2004
Hydra verslaat Shredder in Verenigde Arabische Emiraten

Tijdens het 14e Abu Dhabi Chess Festival 2004 (14–24 Augustus 2004)
werd een match HYDRA - SHREDDER over 8 partijen (hyd_shr.pgn) gespeeld. Hier is de eindstand:

Prog.\Date: 
14.8
15.8
17.8
18.8
20.8
21.8
23.8
24.8
Score
Hydra
1
1
½
½
½
½ 
 1 
½
5½
Shredder
0
0
½
½
½
½ 
  0 
½
23 augustus 2004
24e Open NK Computerschaak

Het kampioenschap wordt gespeeld op 16/17 en 23/24 oktober. Zie de aankondiging.

23 augustus 2004
People vs Computers World Chess Team Championship (Bilbao)

Van 6 t/m 9 oktober wordt in Spanje het International Chess Festival City of Bilbao gespeeld. Onderdeel hiervan is het People vs Computers World Chess Team Championship, waarin namens de mensheid Ruslan Ponomariov, Véselin Topálov en Sergey Karjakin uitkomen. Namens de digitale wereld treden Hydra, Junior en Fritz in het strijdperk. Er worden vier ronden gespeeld.

11 juli 2004
12e WCCC

Het Twaalfde Wereldkampioenschap Computerschaak werd verspeeld in Israel. Deep Junior, een programma van Amir Ban en Shay Bushinsky uit Israel won de titel met een score van 9 uit 11. Het openingenboek was voorbereid door IGM Boris Alterman. In Maastricht in 2002 wonnen ze de titel voor het eerst. Stefan Meyer-Kahlen, de auteur van Shredder won in 2001 en 2003, maar moest nu evenals in 2002 genoegen nemen met een tweede plaats. De Nederlander Vincent Diepeveen (Diep) werd verrassend derde voor het bekende programma Fritz van Frans Morsch en Mathias Feist. Zie ook het overzicht van wereldkampioenschappen computerschaak op deze web site.

25 april 2004
ICT4

Het vierde Internationale CSVN Toernooi (ICT4) is gewonnen door Shredder, een programma van Stefan Meyer-Kahlen.

8 februari 2004
IPCCC 2004

Het IPCCC 2004 te Paderborn wordt gehouden van 11 tot en met 15 februari a.s. op de universiteit. Op de website van het IPCCC kunt de het programma, resultaten en verslagen terug vinden.

8 februari 2004
Complete Chess Match Stellwagen - Baramidze in Maastricht

Voor de vierde keer organiseert de stichting Chess Events Maastricht een interessante match in het Centre Ceramique in Maastricht. Na de mens tegen computer matches GM John van der Wiel- Rebel in 2001 (2,5-3,5), Nederlands kampioen GM Loek van Wely- Rebel in 2002 (2-2) en GM Evgeni Barejev - Hiarcs in 2003 (2-2) mogen de beide talenten Daniël Stellwagen (Nederland) en David Baramidze ( Duitsland) in hun partijen tegen elkaar gebruik maken van ChessBase computerprogramma´s tijdens hun match over vier partijen. Voor het eerst wordt Advanced Chess met het klassieke tempo gecombineerd en het resultaat wordt daarom Complete Chess genoemd.


De match wordt gespeeld van 10-13 februari. De vier partijen beginnen dagelijks om 12.00 uur en u kunt de match live volgen op www.chessevents.nl. Daar vindt u tijdens de match dagelijks berichten, interviews, geanalyseerde partijen en foto´s. De match wordt gesponsord door Duwell Financial Services, Paradigit Computers, ChessBase en het Centre Ceramique. Dick Klokgieters van sponsor Duwell zal op dinsdag 10 februari om 12.00 uur de eerste zet uitvoeren. Publiek is welkom. Op de website van het Centre Ceramique vindt u een routebeschrijving.

1 januari 2004
ERRATA Computerschaak 23e jaargang nr.6 - december 2003.
Het jaar 2003 was voor ons blad Computerschaak de 23e jaargang - niet de 22e, zoals steeds op pag. 2 stond. In 2004 gaan we dus over op jaargang 24!
&
Ruffian won het Open NK Computerschaak met 8,5 punten - niet 9,5, zoals op pag. 9 te lezen was. Ruffian bleef niet ongeslagen, zoals op dezelfde pagina - wel correct! - te lezen was. XiniX zag veel meer, dan zijn naam doet vermoeden. Zie ook de "nieuws"pagina en het historisch overzicht.
22 november 2003
WK Computerschaak in Graz is begonnen. Kijk voor meer informatie op de website van het toernooi.
18 november 2003
S.V. Almelo organiseert de Roelof Buurman-herdenkingsmatch tegen Fritz 8 (29 november 2003). Hierbij spelen de beste 5 spelers elk tegen Fritz 8. Meer informatie zal op de website van de S.V. Almelo te vinden zijn. Het zal plaatsvinden in de bibliotheek van Almelo en het begint om 12:00 uur.
8 november 2003
Op dinsdag 11 november a.s. om 19:00 uur (in Nederland) begint in New York de grote match tussen Garry Kasparov en X3D Fritz. De partijen die in de USA live worden uitgezonden op ESPN, kunnen in Europa gratis worden gevolgd via i-mode. Kijk voor meer informatie op w-chess. De volgende dag kunnen op www.schakers.info de analyses worden bekeken.
19 oktober 2003
Het 8e Gebruikerstoernooi kende als terechte winnaar Ruud Martin met zijn R40 programma met de R30 software. Hij krijgt hiermee de felbegeerde Jan Louwman-beker in zijn bezit. Tweede en derde de twee Magellans. Volgend jaar houden we het 9e Gebruikerstoernooi hopelijk in april. In welke vorm we dan gaan spelen is nog niet bekend. Foto's worden nog toegevoegd op de volgende pagina.
http://home.hccnet.nl/m.v.leeuwen.leeuwen/serv03.htm
(bron: Ries van Leeuwen)
1 september 2003
Op zaterdag 6 september a.s. organiseert Mobile Excellence BV een mobiele schaaksimultaan. De 19-jarige Russische grootmeesteres Alexandra Kosteniuk, vice-wereldkampioen schaken bij de dames, zal dan een simultaan geven tegen een zestal schakers die niet ter plekke aanwezig zullen zijn, maar via een mobiele telefoon spelen. Zie het persbericht.
12 augustus 2003
De informatie en toernooidata over het 23e Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak en het 8e Gebruikerstoernooi is bekend. Meer informatie op de speciale toernooipagina.
12 augustus 2003
Kasparov gaat spelen tegen X3D Fritz! X3D Fritz is een speciale versie van het Fritz programma, waarbij het schaakbord in 3D in een virtual reality omgeving door Kasparov gebruikt en door Fritz aangestuurd wordt. De ICGA heeft deze match officieel uitgeroepen tot het eerste wereldkampioenschap Mens tegen Machine in virtual reality.

De match zal in New York worden verspeeld over vier partijen in het klassieke tempo. De speeldata zijn 11 t/m 18 november 2003. De partijen kunnen live op internet worden gevolgd via de website van X3D. Meer informatie over deze match kunt u ook vinden bij ChessBase
31 mei 2003
De wedstrijd tussen de Messemaker 1847 en het CSVN team is geëindigd in een 3,5-6,5 overwinning voor het computerteam. Hier staat het verslag van Ries van Leeuwen met foto's van Rob van Son.
26 mei 2003
A.s zaterdag 31 mei speelt een CSVN computerteam tegen een team de Messemaker 1847 in de Agnietenkapel te Gouda. Aanvang 12:30.
21 mei 2003
Foto's en een verslagje van het 7e Gebruikerstoernooi vindt u hier.
17 mei 2003
3rd Intl. CSVN Tournament 16-18 mei 2003
Deelnemerslijst / List of participants
Laatste Resultaten / Latest Results
28 april 2003
Door ruimte gebrek op de webserver zijn alle foto's van gallery9 en gallery13 van de site verwijderd. Te zijnertijd zal een selectie hiervan weer beschikbaar komen.
25 maart 2003
Aankondiging van het derde CSVN Internationale Computerschaak Toernooi te Leiden, van 16-18 mei 2003. Hier vindt u meer gegevens.
11 maart 2003
Nieuwe site van Kurt Kispert: http://www.schachcomputer.at, deze is ook nog te bereiken via zijn oude link http://www.brettschachcomputer.de. Het forum op de site van Kurt Kispert is nu te bereiken via: http://www.schachcomputer.at/suchebietefrageantw.htm.
4 maart 2003
Door problemen met zijn provider is de website van Kurt Kispert alleen nog te bereiken via http://216.122.37.159/brettschachcomputer/
24 februari 2003
Fritz wint in Paderborn
Het Nederlandse schaakprogramma "Fritz" heeft in het Duitse Paderborn de 12e editie van het IPCCC (International Paderborn Computer Chess Championship) gewonnen. Het programma van onze landgenoot Frans Morsch (zei foto) scoorde 5 punten uit 7 partijen. Ondanks een harde nederlaag tegen de nummer 1 van de Zweedse computerlijst Shredder in de vijfde ronde bleef Fritz een halfje voor op het verrassend sterke amateurprogramma "YACE" (Yet another Chess Engine) van de Duitser Dieter Bürssner en "Brutus", het Oostenrijkse FPGA- project van Chrilly Donninger en Alexander Kure. Het tweede Nederlandse programma dat in Paderborn speelde, "DIEP" van Vincent Diepeveen, scoorde 4 punten. In mei reist het computerschaakcircus naar Leiden. Daar wordt in het Denksportcentrum het derde Internationale CSVN toernooi gespeeld. Partijen en foto´s van het IPCCC vindt u op de website van ChessBase. (www.chessbase.com) Als u zelf een partijtje tegen de winnaar van het toernooi wilt spelen, kan dat: de Nederlandse versie van Fritz 8 is namelijk vorige week verschenen.
24 februari 2003
Kasparov vs. Junior is geëindigt in een gelijkspel: 3-3. Kijk voor meer informatie op de website van ChessBase.
8 februari 2003
Bareev vs. Hiarcs is geëindigt in een gelijkspel: 2-2. Het persbericht van Eric van Reem is toegevoegd aan de verslagen.
1 februari 2003
Kasparov vs. Deep Junior is van start gegaan. Diverse media berichten hier over. Kijk voor meer informatie op de website van onder andere Chessbase. De stand op 3 februari: 2-2 !
28 januari 2003
De match Bareev vs Hiarcs X is begonnen. Meer informatie vindt u op de speciale pagina op deze site. De verslagen van Eric van Reem vindt u hier.
13 december 2002
Kasparov-Deep Junior in Florida
Oorspronkelijk zou de match tussen de sterkste schaker ter wereld, Gary Kasparov, en het Israelische schaakprogramma Junior van Amir Ban, de wereldkampioen computerschaak, in oktober gelijktijdig met de Kramnik match in Jerusalem worden gespeeld. In september besloot de organisatie rond FIDE president Ilyumshinov de match te verplaatsen naar begin december. Om vage redenen werd de match echter opnieuw verschoven: de match zou begin januari in Jerusalem gespeeld worden, misschien één van de redenen waarom Kasparov niet in Wijk aan Zee mee kon spelen. Begin december werd de match echter opnieuw verschoven. Er werd een nieuwe datum voor de match geprikt en tevens werd een nieuwe locatie gevonden: Jacksonville in Florida, USA. De volgende gegevens zijn inmiddels bekend: De naam van het evenement is: Het officiële FIDE mens-machine schaakwereldkampioenschap, onder auspiciën van de FIDE en de ICGA (International Computer Games Association). De hoofdsponsor is ITERA , dat staat voor International Energy Corporation. Gespeeld worden zes partijen van 19-29 januari 2003 in Jacksonville, Florida, om 16.00 lokale tijd. Eventueel worden van 6-8 januari in Jerusalem nog twee demonstratiepartijen gespeeld, dit als goedmakertje voor de stad. Het prijsgeld van 1 miljoen dollar wordt als volgt verdeeld: Kasparov krijgt een half miljoen dollar startgeld, de winnaar van de match ontvangt $300.000, $200.000 blijft over voor de verliezer. Bij een gelijkspel ontvangen beide partijen $250.000. Laten we hopen dat de match nu wel doorgaat...Veel experts zijn skeptisch, de bekende expert Prof. Ingo Althöfer gaat er vanuit dat de match niet plaats zal vinden. Op de website van Kasparov zal de match in elk geval niet live te zien zijn. KasparovChess.com is al weken uit de lucht: het bedrijf is volgens de laatste berichten failliet. (Eric van Reem)
7 december 2002
Op 7 december is een wedstrijd tussen een CSVN computerteam en een team van DD uit Den Haag gespeeld in het kader van het 150 jarig jubleum van DD. De wedstrijd is door het computerteam met 7-3 gewonnen. Een verslag van de wedstrijd kunt u vinden op de site van Ries van Leeuwen. Hier vindt u foto's van het evenement, gemaakt door Rob van Son.
4 december 2002
Jan Louwman overleden.

De herinneringen aan Jan Louwman door de voorzitter vindt u hier.
20 november 2002
Een boekbespreking van het boek "Behind Deep Blue" van Feng-hsiung Hsu, een van de mensen achter Deep Thought en Deep Blue kan worden gevonden op Slashdot
15 november 2002
Diverse Mens tegen Machine matches staan gepland voor 2003:
Kasparov-Junior begint op 5 januari. Meer informatie kan worden gevonden bij ChessBase.
Bareev-HIARCS8 is 28-31 januari. Meer informatie kan worden gevonden op de Chess Events website
27 oktober 2002
Chess Tiger wint het Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak voor de derde keer!
24 oktober 2002
Op zondag 27 oktober, de laatste dag van het Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak, zal Herman Grooten (IM) commentaar bij de partijen geven vanaf ca. 13:00 uur. Locatie: Leids Denksportcentrum, Robijnstraat 4, 2332 KE Leiden. Hij was eerder onze gastspreker in 1998 en heeft bovendien ervaring met het becommentariëren van mens-computer partijen.

Na afloop van de eerste zesde ronden die in het weekeinde van 19/20 okt. gespeeld werden, staat Chess Tiger (Christophe Théron en Jeroen Noomen) met een punt voorsprong bovenaan. Op 26 en 27 okt. volgen de laatste 5 ronden, waarvan de uitslagen na afloop van iedere ronde op 22e Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak bekend gemaakt worden. Onze aankondiging werd ook geplaatst op de KNSB schaakbondsite en de volgende zeer actuele website met schakers-info:
www.schakers.info
24 oktober 2002
De mens-computermatch Kramnik - Deep Fritz eindigt in 4-4. Partijen: kramfrit.pgn
Deep Fritz wint de bloedstollende 6e partij! 7e partij: vastgeschoven remise. Stand: 3½-3½ gelijk! De achtste partij was een ietwat teleurstellende remise.De eindstand kwam hiermee op 4-4! Als ik het goed begrijp, mogen we beide deelnemers feliciteren. Kramnik feliciteren we met het feit, dat hij het "beter" gedaan heeft dan Kasparov in 1997. Het Deep Fritz team van ChessBase: Frans Morsch (NED) en Mathias Feist (BRD) feliciteren we met het gelijkspel, dat behaald werd onder nadelige voorwaarden.
&
Natuurlijk zijn we blij, dat "onze sport" computerschaak weer in de belangstelling staat en dat sommigen geld beschikbaar stellen om de hoge kosten van zo´n match te kunnen dekken, maar wat te denken van het gedoe achter de schermen? Met dank aan internationaal arbiter Eric Schiller:
  http://www.chesscity.com/HISTORY/dubious_qualifier.htm
11 oktober 2002
Er zijn nieuwe pagina´s toegevoegd over het
22e Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak
en het 6e Gebruikers-toernooi.
10 oktober 2002
essent Schaaktoernooi 2002
De 6e editie van dit toernooi wordt van 11 tot en met 19 oktober 2002 in het raadhuis van Hoogeveen gehouden. Er zijn diverse onderdelen: de Kroongroep, een sterk bezet Open (internationaal) Toernooi, een toernooi voor amateurs en een jeugdevenement.
&
In het schaakcafé geven commentatoren hun analyse.
De partijen zijn ook live te volgen via deze site:
www.essent.nl/schaken
10 oktober 2002
De mens-computermatch Kramnik - Deep Fritz is gestart.
Speeldata zijn: 4, 6, 8, 10, 13, 15, 17 en 19 oktober.
&
Officiele site:
www.brainsinbahrain.com
&
Chessbase US met live games:
www.chessbase-online.com/bahrain
&
De eerste partij is in remise geeindigd. Na deze partij is het
volgende Duitstalige verslag met veel hypertext-links verschenen:
www.chessbase.de/events/events.asp?pid=385
&
Kramnik wint de derde partij met zwart. De vierde partij
eindigt in remise. Stand: 3-1 in het voordeel van Kramnik.
In het volgende bestand worden alle partijen verzameld in
genormaliseerd(!) PGN format:
kramfrit.pgn
28 september 2002
Een voorlopige deelnemerslijst van het 22e Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak is toegevoegd aan deze website. (List of participants Dutch CC Ch.)
24 augustus 2002
De aankondiging van het 22e Open Nederlands Kampioenschap. Daar vindt u ook meer informatie over het 6e CSVN Schaakcomputergebruikerstoernooi.
24 augustus 2002
Nieuw op onze site, terug van weggeweest, het diagram van de maand. Ukunt het vinden via het 'Nieuws'-menu en dan 'Diagram v.d. maand' kiezen.
9 augustus 2002
De data voor het Open Nederlands Kampioenschap zijn bekend. In de weekenden van 19/20 en 26/27 oktober 2002 zal deze worden verspeeld in Leiden! Tijdens het eerste weekend van het Open NK zal het 6e Gebruikerstoernooi worden gehouden. Zo snel meer informatie aanwezig is, zal dit op de website bekend worden gemaakt.
6 juli 2002
Onze redacteur Eric van Reem zal elke dag een stukje schrijven vanuit Maastricht over het WK Computerschaak dat daar plaats vindt. Kijk op onze speciale Maastricht pagina.
3 juli 2002
Op vrijdag 5 juli a.s. begint in Maastricht de 7e Computer Olympiade. Belangrijk onderdeel van dat evenement is het 10e WK Computerschaak, dat om de drie jaar wordt gehouden. Het is voor het eerst dat het WK in Nederland wordt georganiseerd. Titelverdediger is het programma Shredder, dat in 1999 in Paderborn de titel won. Aan de start zijn programma´s als Quest (de experimentele versie van het bekende Fritz) Junior en veel Nederlandse programma´s als SpiderChess, XiniX en Diep, dat op een supercomputer gaat spelen. Toernooidirecteur is Prof. Jaap van den Herik.

Verder vindt het WK Computerdammen plaats en er worden nog veel meer leuke computerspellen als Amazons, Lines of Action, Go en Shogi gespeeld. Op de website vindt u veel informatie over de Olympiade.

2 juli 2002
Het blad Computerschaak zal de komende week bij de leden in de brievenbus vallen. Het wordt op het moment gedrukt. Door de voortreffelijek samenwerking met Ton Sio is de vertraging slechts een week.
1 juli 2002
WK in Maastricht: Zie het persbericht over Maastricht.