Chess Classic Mainz 2005

Persbericht Chess Tigers- Chess Classic Mainz 2005
Eric van Reem (eric.vanreem@chesstigers.de)

Van 9-14 augustus wordt in de Duitse stad Mainz het Chess Classic toernooi georganiseerd. Ook in de 12e editie van het grootste schaakfestival in Duitsland vinden weer vele verschillende schaakactiviteiten plaats. Hier is een overzicht van de activiteiten:

Unzicker Gala

Op 9 en 10 augustus wordt ter ere van de 80e verjaardag van de Duitse grootmeester Wolfgang Unzicker een dubbelrondige vierkamp gespeeld met Viktor Kortsjnoi (Zwitserland) en de oud-wereldkampioenen Boris Spasski (Frankrijk) en Anatoli Karpov (Rusland).

Exhibitions

Op woensdag 10 augustus vinden een aantal exhibitions plaats. De grootmeesters Peter Svidler (Rusland) en Zoltan Almasi (Hongarije) spelen twee partijen tegen computerprogramma´s. Svidler neemt het op tegen het Nederlandse programma The Baron van Richard Pijl en Alamsi speelt tegen het sterkste PC programme ter wereld, Shredder van de Duitser Stefan Meyer-Kahlen. Zij spelen twee partijen Chess960, de door de legendarische Amerikaan Bobby Fischer bedachte schaakvariant waarbij de beginstelling pas kort voor de partij wordt uitgeloot. Later op de woensdag speelt de Rus Alexander Grishuk een simultaan aan 40 borden. Ex-wereldkampioen Vishy Anand en de wereldkampioen bij de dames Antoaneta Stefanova (Bulgarije) spelen vluggertjes tegen amateurs. Plaatsen voor de simultaan en de snelschaakdemonstratie kunnen bij Ebay worden verkregen.

Open toernooien

Traditioneel zijn de open toernooien in Mainz, die voor elke schaakspeler toegankelijk zijn. Op 11 en 12 augustus wordt het 4e FiNet Chess960 Open gespeeld en op 13 en 14 augustus vindt voor de 12 keer het Ordix Open plaats. Het totale prijsgeld van €36.000 en de vele bijzondere prijzen voor alle ratingcategorieën trekt al jaren vele schakers aan. Vorig jaar speelden meer dan 500 spelers in het Ordix Open mee. Ook dit jaar worden veel topschakers in Mainz verwacht. Bekende spelers als Alexander Morozevich, Alexei Shirov, Teimur Radjabov, Etienne Bacrot, Ivan Sokolov en Levon Aronian hebben hun deelname aan beide toernooien reeds bevestigd. Verder spelen vele dames uit de wereldtop in Mainz, daaronder Antoaneta Stefanova, Natalia Zhukova en Alexandra Kosteniuk.

Chess960 computer wereldkampioenschap

De schaakvariant Chess960 wordt al enige jaren met veel succes gespeeld in Mainz gespeeld. Voor het eerst organiseren de Chess Tigers dit jaar een wereldkampioenschap Chess960 in computerschaak, dat wordt gesponsord door het Engels bedrijf Livingston. Op 11 en 12 augustus spelen 19 programma´s in zeven ronden om de eerste wereldtitel in deze discipline. Daar veel schaakprogramma´s nog geen ervaring met Chess960 hebben, is het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Het zal spannend worden om te zien hoe de schaakprogramma´s zonder grote openingsboeken hun partijen opbouwen. In het radioprogramma "De elektronische eeuw" van Herbert Blankesteijn op BNR nieuwsradio zal op 11 augustus om 20.00 uur uitgebreid aandacht besteden aan het WK. Meer informatie vindt u op http://www.bn.nl/eeuw.

Matches

Overdag zelf spelen en 's avonds bij de sterkste spelers toekijken : dat is al jaren een succesvolle formule bij de Chess Classic. Ook dit jaar wordt het avondprogramma gevuld met twee matches. De nummer 1 van de wereld, Vishy Anand gaat het in het GrenkeLeasing Championship opnemen tegen de Russische ster Alexander Grishuk. Zij spelen acht partijen klassiek schaak tegen elkaar. Tegelijkertijd spelen Peter Svidler en Zoltan Almasi acht partijen Chess960 om het FiNet wereldkampioenschap Chess960 in de Rheingoldhalle in Mainz. Op vier dagen, van 11-14 augustus, worden elke dag twee partijen gespeeld, die beginnen om 18.30 en 20.00 uur.

Service

Voor sponsors en hun relaties wordt dit jaar een Gourmet Club ingericht, waarbij onder het genot van een hapje en een drankje de partijen van de matches kunen worden gevolgd. De partijen worden door vooraanstaande grootmeesters excusief in de Gourmet Club geanalyseerd. Ook aan de kinderen hebben de organiserende Chess Tigers gedacht: schakers en bezoekers kunnen hun kinderen in de Kids Club brengen, waar zij door professionele begeleiders worden opgevangen. Tussen de partijen door kunnen schakers en bezoekers zich terugtrekken en vermaken in de Chess Classic bioscoop. Gedurende het gehele toernooi worden schaakfilms- en documentaires getoond, daaronder "De dolende koning", "Searching for Bobby Fischer" en "Game Over".

Voorbeschouwingen, interviews en praktische informatie vindt u op de website van de organisatie, http://www.chesstigers.de. Gespeeld wordt het evenement in de Rheingoldhalle, het aanliggende Hilton Mainz biedt speciale prijzen voor deelnemers aan.

Radio en Internet

Op de website kunnen veel partijen live worden gevolgd. Het programma "De elektronische eeuw" gaat op 11 augustus aandacht besteden aan het WK Chess960 computerschaak. Op http://www.chess.fm worden de hele week partijen live van Engelstalig commentaar voorzien.