CSVN-Persbericht door Eric van Reem


Fritz wint het eerste internationale CSVN toernooi in Leiden


In het weekeinde van 18-20 mei 2001 werd het eerste internationale CSVN (Computer Schaak Vereniging Nederland) computerschaaktoernooi in het Denksportencentrum in Leiden gespeeld. Er werden 9 ronden Zwitsers gespeeld, met een bedenktijd van 90 minuten per computer per partij. Aangezien het toernooi in één weekeinde werd gespeeld, was het aantrekkelijker voor buitenlanders dan het jaarlijkse Open NK Computerschaak dat ieder jaar sinds 1981 in het najaar in twee weekeinden wordt gespeeld. Op zaterdag en zondag werd bovendien het derde schaakcomputer "gebruikers-toernooi" gespeeld, een toernooi waaraan de leden van de CSVN met hun bordcomputers mee mochten spelen.


Maar liefst 19 programma´s uit 6 landen hebben aan het CSVN-toernooi deelgenomen. Niet alleen de bekende commerciele programma´s als Fritz, Gambit Tiger en The King (bekend als engine van de "Chessmaster"-serie) waren in Leiden aanwezig, ook nog onbekende programma´s als "SpiderGirl" en "Crux" , een Hongaars programma, maakten van de mogelijkheid gebruik om hun programma´s in een toernooi te testen.


Zoals verwacht domineerden de profs het toernooi: Fritz en Gambit Tiger haalden 8 uit 9 ,maar lieft 2,5 punten meer dan het Nederlandse programma "DIEP", bekend van de bij Utrecht in de meesterklasse spelende Vincent Diepeveen en het Duitse amateurprogramma "Yace" (Yet another chess engine). Het brede middenveld werd aangevoerd door het teleurstellende programma The King, samen met nog 5 andere programma´s, die allen 5 punten scoorden. Fritz had net een half weerstandspuntje meer dan Gambit Tiger en daardoor mochten de mannen achter Fritz , Frans Morsch en Mathias Feist, die in Leiden hun programma zelf bedienden, de grootste beker in ontvangst nemen. Fritz won 8 van de 9 partijen, alleen van directe concurrent Gambit Tiger werd verloren.


Commentaar van Frans Morsch, na het behalen van de overwinning: "Ik ben erg blij dat Fritz weer eens een toenooi gewonnen heeft. Veel mensen beweerden, dat Fritz geen toernooien kon winnen, maar hier in Leiden hebben we kunnen bewijzen, dat het toch kan. Fritz heeft hier een aantal erg goede, positionele partijen gespeeld, die me goed hebben bevallen." Het programma dat in Leiden won is een experimentele versie van het in de herfst te verschijnen Fritz7.
Bordcomputers


Zoals verwacht beheersten de bordcomputers van Mephisto het toernooi: Magellan, Berlin Pro en Montreux scoorden 5 uit 7. Magellan won op weerstandspunten en dat betekende een dubbel succes voor Frans Morsch in Leiden: het winnende Magellan-programma is van zijn hand.


De organisatie Theo van der Storm, Ries van Leeuwen en Cock de Gorter, allen bestuursleden van de CSVN, kon terugkijken op een geslaagd weekeinde met enthousiaste deelnemers en vele interessante partijen. U kunt op de homepage van de CSVN www.computerschaak.nl de partijen direct bekijken en downloaden. Nadere inlichtingen zijn ook te verkrijgen via e-mail: bestuur@computerschaak.nl