Match computerteam tegen de Stukkenjagers

Op 16 september 2006 is een vriendschappelijke match gespeeld tussen het eerste team van de Stukkenjagers uit Tilburg tegen een computerteam. In de bovenzaal van de Beurs heeft het computerteam het overtuigend af moeten leggen tegen de eersteklasser. Hierbij moet wel gezegd worden dat de sterkte van gebruikte bordcomputers aangepast zijn aan de sterkte van de tegenstanders. Het evenement is mede door Hein Veldhuis van de grond gekomen en uitgewerkt. Waarvoor hulde.

Toen om 13:00 het team van de Stukkenjagers zich nog aan het voorbereiden was, riepen een aantal operators al dat de tegenstanders niet durfden en dat we al gewonnen hadden. Niets was minder waar.

Het begon goed voor de computers met een snelle overwinning op bord 1. Maar gedurende de middag, terwijl de temperatuur alleen maar hoger werd, verloren de computers steeds meer terein. De Stukkenjagers deden hun naam eer aan, alhoewel het in dit geval meer computerjagers waren. Op de lage borden werden door de computers geen punten gescoord. De Mephisto Berlin won, wat bij Ries van Leeuwen het commentaar ontlokte dat hij met deze computer in dit soort wedstrijden nog nooit had verloren. Een prima prestatie voor de Mephisto Berlin. Bijna op als laatste moest IM Herman Grooten berusten in een remise, nadat even daarvoor Bianca Muehren al de handdoek in de ring had moeten gooien. De laatste partij was nog even spannend door de tijdnoodfase waarin zowel de computer als Cor van Dongen zich bevonden. Uiteindelijk won de London toch nog. Eindstand 6½-3½ voor de Stukkenjagers.

Stukkenjagers vs Computerteam
Op de voorgrond: IM Herman Grooten tegen de Resurrection Toga, bediend door Jeroen Noomen.

Resultaten:

1. Rob van Son: Resurrection Fruit - Maurice Peek 1-0
2. IM Herman Grooten - Jeroen Noomen: Resurrection Toga ½-½
3. Hans van Mierlo: TM London 36 MHz - Cor van Dongen 0-1
4. Bianca Muhren - Ruud Martin: Resurrection Ruffian 0-1
5. Ries van Leeuwen: Meph. Berlin Pro 68020 London - Remco van der Burght 1-0
6. Bram van den Berg - Hans van der Zijden: Tasc R30 versie 2.5 1-0
7. Luuk Hofman: Mephisto Risc II - Gerben Veltkamp 0-1
8. Mark Clijsen - Jan Krabbenbos: Fidelity V11 72 MHz 1-0
9. Peter Schimmelpennink: Mephisto Atlanta - Fré Hoogendoorn 0-1
10. Peter Huibers - Walther Kappelhof: Tasc R30 versie 2.2 1-0

De einduitslag: Stukkenjagers - Computerteam 6½-3½

Jeroen Nomen heeft op het forum van Kurt Kispert over de eerste vier partijen een stukje geschreven. Nog meer informatie over de wedstrijd, veel foto's en de gespeelde partijen kunt u ook vinden op www.schachcomputer.info.