Toernooiagenda 2005

Op de toernooiagenda voor 2005 staan nog de volgende toernooien:

Chess960 WK Computerschaak in Mainz

Het Chess960 Computerschaak WK dat op 11 en 12 augustus in Mainz zal worden gespeeld, belooft het grootste computerschaakevenement van het jaar te worden. Eind december 2004 werd het toernooi aangekondigd en rond de Pasen bleek dat reeds 23 programma's zich hadden aangemeld! Hier is een voorlopige deelnemerslijst, want er staan nog een handvol programmmeurs op de wachtlijst:

Hiarcs, The Baron, Glaurung, Sjeng, Herrmann, Smirf, List, XiniX, Nexus, Homer, Spike, Ant, Patzer, Quark, Anaconda, AICE, Ayito, E.T. Chess, Quazar, Ikarus, Neurologic, Matador en Jonny.

Uw redacteur organiseert het toernooi samen Mark Vogelgesang en de WNCA ,de World New Chess Association. Het prijsgeld van minstens €3.100 is inmiddels gegarandeerd.

De deelnemers worden drie nachten gratis ondergebracht in het vier-sterren hotel Hilton Mainz, waar het evenement zal plaatsvinden. Verder zijn de onderhandelingen met een hardwaresponsor in een ver gevorderd stadium.

Het toernooi vindt plaats in het kader van de Chess Classic Mainz, inmiddels het grootste schaakfestival in Europa: een klein overzichtje van het programma in Mainz: het "Unzicker 80 jaar toernooi" met levende legenden Karpov, Kortchnoi en Spasski; simultaan met wereldkampioene Antoaneta Stefanova; een Chess960 WK Match tussen Peter Svidler en Zoltan Almasi; een exhibition Chess960 match tussen Svidler en "onze" Baron van Richard Pijl; een match tussen de nummer 1 van de wereld Vishy Anand en een nog onbekende top 10 speler; tenslotte worden nog twee grote open toernooien gespeeld. Nieuw dit jaar is o.a. de schaakbioscoop, waarin schaakfilms en documentaires worden getoond, daaronder "De dolende Koning". Meer informatie over het spektakel, dat van 9-14 augustus plaats zal vinden, krijgt u op de website http://www.chesstigers.de of bij uw redacteur, die nauw bij het gehele evenement betrokken is.

WK Computerschaak in Reykjavik

Toeval of niet? Eind april kondigde de ICGA aan dat het 13e computerschaak wereldkampioenschap van 13-21 augustus in Reykjavik, IJsland zal worden gespeeld. Precies, het toernooi begint één dag na het Chess960 WK in Mainz! Er worden in IJsland 11 ronden Zwitsers gespeeld in de Universiteit in de IJslandse hoofdstad. Verder zal een blitztoernooi worden gespeeld. Er is geen informatie te vinden over prijsgeld. Om mee te mogen doen moeten amateurs €25, semi-profs €250 en profs €500 betalen. Op de website http://www.cs.unimaas.nl/icga vindt u meer informatie over het WK.

Volgens de website probeert de organisatie in IJsland op het moment betaalbare hotels te vinden voor de mogelijke deelnemers, wat midden in het hoogseizoen op het duurste eiland in Europa, waar een biertje 8 Euro kost, geen sinecure zal zijn. Op 15 augustus vindt de driejaarlijkse vergadering van de ICGA plaats en op de vrije dag wordt een excursie georganiseerd en dat zal ongetwijfeld de "Golden Triangle Tour" zijn.